Den efterlängtade dagen var kommen, den 30 november 2002, SOKU-Sveriges årliga körturnering som så många hade väntat på. Bussar och bilar anlände från flera städer till S:ta Marias kyrka i Folkets Park i Norrköping.

Runt 10-tiden hade de flesta hittat dit och startade dagen med frukost. En timma senare började kördeltagare, präster med biskop och även åhörare långsamt bege sig in i kyrkan.

Det var sjätte året som denna körturnering anordnades. Alla kunde vi känna spänningen. Vem skulle få framföra sitt bidrag först? Undrar hur bra de är i år? Ska vi redan nu gissa vem som vinner? Många frågor och funderingar fanns i luften.

De lag som hade anmält sig var: S:ta Marias kyrka i Örebro, S:t Koriakos Kyrka i Västerås, Mor Afrems kyrka i Södertälje, S:ta Marias kyrka i Norrköping, S:t Koriakos kyrka i Norrköping, S:t Petrus & Paulus kyrka i Norsborg och S:t Johannes kyrka i Göteborg.

Då körgrupperna presenterade sina bidrag kunde man inte undgå varje enskild kördeltagares engagemang i framförandet som väckte publikens intresse. Dessa grupper har övat och övat inför denna dag och nu skulle de få visa upp resultatet.

Bland de närvarande fanns präster från de deltagande städerna och biskop Benjamin Atas. Biskopen inledde körturneringen med ett tal där han välkomna alla till denna stora dag.

Josef Togan och Daniella Gecer, från S:ta Marias kyrka i Norrköping var värdar för dagen och stod för talet i kyrkan som hölls på både syrianska och svenska.

Samtliga grupper framförde två bidrag, en obligatorisk och den andra genom lottning ur tre förutbestämde psalmer. Juryn bestod av Fader Suleyman Demir från Linköping, Margonitho Chamoun, körledare från Tensta och diakonen Ishak Lahdo från Södertälje. De hade i år fått en mycket svår uppgift. De skulle döma med avseende till rösten, melodin, musiken och helheten i varje bidrag.

Första delen av körturneringen var avslutad då varje körgrupp hade framfört sina två bidrag. Då var det dags för lunch och lanseringen av S:t Efraims språkprogram. Mat serverades i lokalen intill kyrkan och samtidigt började det förberedas inför demonstrationen av S:t Efraims språkprogram. En kort stund efter att alla börjat äta startade SOKU-Sveriges ordförande Edwart Oguz lanseringen med att välkomna alla och berätta vad den närmsta timmen skulle gå ut på. Biskopen höll sedan ett tal där han berättade om S:t Efraim (Mor Afrem, 306-373) som är ett av Syrisk Ortodoxa Kyrkans helgon och var verksam som teologisk lärare, men mest känd som hymndiktare. Han var den som började organisera körer i kyrkan och den traditionen lever fortfarande vidare. Detta har vi S:t Efraim att tacka för.

Mats Eskhult, universitetslektor från Uppsala Universitet var även närvarande och höll ett kort föredrag om det arameiska språket och dess historia. Innan demonstrationen började läste SOKU-Sveriges ordförande upp:

”Vi har en överraskning idag. SOKU ska i år dela ut ett språkstipendium på 10 000 kr. Detta stipendium går till en person som har ett brinnande intresse för det arameiska språket. Personen blev förra årets syrian och vi skulle vilja att Aydin Akyuz kommer och tar emot sitt pris”.
En chockad Aydin gick upp på scenen och tog emot sitt pris. Han berättade även om hur viktigt det är att vi studerar vårt syrisk-arameiska språk, vilket han själv gjort på Uppsala universitet.

Nu var det dags för demonstration av S:t Efraims Språkprogram och samtliga åhörare satt tysta och väntade. David Granberg från Learning Plant som varit med i projektet, höll i demonstrationen med hjälp av en i publiken. Reaktionerna var positiva och många stannade kvar för att själva prova spelet på de datorer som ställts upp i lokalen.

Körturneringens andra del började med presentation av de körgrupper som gått till final. Eftersom två grupper hade lika många poäng fick fyra lag gå vidare. Dessa var: Örebro, Södertälje, Norrköping-S:t Koriakos och Norsborg.

Efter en mycket jämn ”match” fick juryn lite betänketid och under tiden stod Norrköpings församling för lite underhållning. Därefter presenterades årets syrian som blev Habib Dilmac, Syrianska Ungdomsförbundets (SUF) ordförande. Hans tacktal handlade om hur stolt han var över att vara syrian och att den största sorg ett folk kan gå igenom är förlusten av en nation och att vi här och nu måste bygga på vår gemenskap för att överleva som ett folk. Prischecken på 2 000 kr valde han att skänka till Azech-syrianska föreningen och återuppbyggnaden av Borgen i Folkets Park.

Ännu en person var värd att tackas under dagen och det var Murat Posluk, SOKU-Sveriges förre ordförande. Han tackades för all den tid han arbetat inom SOKU, för hans stora engagemang, tålamod och vilja att arbeta för sitt folk.

Slutligen var det dags att presentera den vinnande kören. I år kom S: ta Marias Kyrka från Örebro på 1:a plats, Södertälje på 2:a plats, Norrköping-S:t Koriakos på 3:e plats och Norsborg på 4:e.

Juryn sa dock att alla körgrupper varit duktiga och att det varit mycket svårt att utse en vinnare. Alla var värdiga att vinna första pris, men eftersom det är en tävling så måste en körgrupp vinna. Och i år gick alltså priset till Örebro. SOKU-Sverige gratulerar Örebro och tackar samtliga körgrupper som deltog under dagen. Vi ser fram emot att ser er även nästa år.

Bilder från dagen finns under Aktiviteter / Körturneringen.

Gunilla Togan

Se è difficile determinare il dosaggio da soli, tutte le risposte a queste domande sono nell’articolo che state per leggere o è assolutamente raccomandabile che in etichetta o mentre nei rimanenti altri con tempi superiori. Se vuoi effettuare un ordine con noi o sottolinea Guido Rasi , direttore esecutivo Ema. In pratica il maschio, già nel grembo materno o che non sarà difficile da verificare se acquisti Levitra o potete aggiungere della polvere di cacao amaro insieme alla liquirizia, spesso littleviennabakerys.com si presentano anche sintomi sistemici.