Vår biskop

H.E Ärkebiskop Dioskoros Benjamin Atas
Kyrka Syrisk-ortodoxa kyrkan

Stift Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige
Period 1996 –

Prästvigd Holland 1988 av Mor Julius Yeshu Cicek
Biskopsvigd  Damaskus, 1996 av den framlidne Patriarken Moran Mor Ignatius Zakka I
Född 1964 Tur Abdin
Mor Dioskoros Benjamin Atas född den 3 januari 1964 i Bakisyan i Turkiet, är en ärkebiskop inom den syrisk-ortodoxa kyrkan.
Mor Dioskoros Benjamin Atas leder det Patriarkaliska ställföreträdarskapet för Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, vars domkyrka är Sankt Afrem-katedralen i Södertälje.
Biografi
Hans Eminens Dioskoros flyttade som barn till Sverige med sin familj. Han studerade i gymnasiet och växte upp i Stockholms förorten Rinkeby. 1988 påbörjade han sin munkutbildning vid Mor Ephrem klostret i Nederländerna. Den 11 februari 1996 vigdes Mor Dioskoros Benjamin Atas till biskop i den Syrisk-ortodoxa kyrkan Damaskus av den framlidne Patriarken Moran Mor Ignatius Zakka I för det Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige.
Engagemang och uttalanden
Ordförande för Sveriges kristna råd SKR
Hans eminens Dioscoros valdes till ordförande för Sveriges Kristna råd (SKR) 2005 och efterträdde Anders Wejryd, ärkebiskop Svenska kyrkan.
Uttalanden kring kristna minoriteters utsatthet i Syrienkriget
Ärkebiskopen uppmanade den svenska regeringen i ett debattinlägg att ensamt eller tillsammans med andra stater och EU att undsätta och evakuera de mest utsatta kristna minoriteterna från IS kontrollerade områden i Irak och Syrien.
Uttalande kring folkmordet på syrianer i det Ottomanska riket
I samband med att det passerade 100 år sedan folkmordet på bland annat syrianer i det Ottomanska riket uppmanade ärkebiskopen däribland den turkiska staten att bilda en sanningskommission om folkmordet, kallat Seyfo, på svenska översatt Svärdets år. Detta i liknelse med Försonings- och sanningskommissionen som bildades i Sydafrika och som avsåg de övergrepp apartheidregimen begick på oskyldiga där fredsprismottagren Desmond Tutu spelade en avgörande roll. Ärkebiskopen skrev ”Vi syrianer behöver gå vidare och förlåta. Men för att fullt ut kunna förlåta måste vi också läka våra sår. Vi behöver bearbeta det trauma som folkmordet satt så djupt i oss och som blivit en del av vårt DNA”.
Vädjan till EU gällande folkmordsfrågan i Mellanöstern
Ärkebiskopen uppmanade i ett brev samtliga Europaparlamentariker att aktivt rösta för ett erkännande av det han beskriver som ett pågående folkmord på kristna. EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) hade i en resolution arbetet fram ett EU-erkännande att Islamiska staten begår ett folkmord på kristna minoriteter. Ärkebiskopen menade på att ”Historiskt har folkmord enbart kallats vid sitt rätta namn långt efter att de har inträffat. Det behöver inte bli så den här gången.” Därtill menade ärkebiskopen på att ”risken är uppenbar att den kristna kulturen i Syrien och Irak kan vara på väg att utplånas om ingen sätter stopp för utvecklingen.”