Tjejläger den 19 -21 Juli

Ett gäng tjejer från SOKU Botkyrka och Syrianska Aktivitetshuset i Södertälje som inte kände varandra sen tidigare lastade på sitt bagage på bussen för att bege sig mot Marieborg i Norrköping. Till en början var deltagarna blyga för varandra och man höll sig till varsin del av bussen, men redan innan vi passerat Nyköping hörde man skratt och såg att grupperingen snabbt löstes upp.

Syftet med projektet var att som syriansk tjej se sig som en tillgång till det svenska samhället i stället för att se de hindren som kan förekomma. Vi ville göra det pedagogiskt möjligt för flickorna att lära sig något och samtidigt knyta an till deras vardagliga livssituation, samt att sammanföra kulturella och individuella värderingar i aktuella ämnen som berör flickornas tillvaro.

Genom föreläsningarna fick deltagarna en god grund att stå på för att sedan utveckla och föra fram sina egna tankar och funderingar i form av grupparbeten och diskussioner. De frågor som behandlades under helgen var bland annat utbildning och kombinationen av den svenska och den syrianska kulturen.

Dagen började tidigt på fredagen med korta intervjuer av varandra, där deltagarna fick chans att lära känna en tjej från en annan stad än sin egen. Sedan fick de presentera varandra, två och två inför hela gruppen. Lite fniss och röda kinder lättade stämningen mellan tjejerna. Kvällarna präglades av ringleken, charader, dans och musik och vid ett tillfälle även en bränd popcornpåse, det tackar vi tjejerna hemskt mycket för. Hela gänget släppte loss på dansgolvet åt de syrianska tonerna som hördes från stereon.

En volleybollmatch avgjorde vilken stad som var klart bäst när Södertälje kammade hem segern. Norsborg var dock inställda på att få sig en revansch. Deras val av sport blev fotboll. Södertälje gjorde första målet men sen tog Norsborg över matchen och blev fotbollsmästare i Marieborg, VM nästa?

Helgen fortsatte med olika ”temafrågor” som tjejerna fick diskutera, först i smågrupper och sedan tillsammans med alla. Frågorna handlade dels om skillnaden mellan syrianska tjejer och killar, äktenskap och rykten. De fick också efter de ”allvarligare” diskussionerna ägna sig åt ett annat grupparbete där de fick testa sin allmänbildning. En del av grupparbetet handlade om att skriva en dikt som på något sätt berörde syrianer. Två exempel ur vår lilla diktsamling kan du läsa nedan.

Jag ser mig i spegeln
Jag ser min profil
Vad är detta för en krokodil
Stor näsa, utstickande ögon
Stackars babian
Jag är en syrian

I´m standing in a crowd alone
No familiar faces araund me
No one to stand by me
But I stay strong because I
know my past and therefore
I know myself
As I walk through the crowd
I get closer to where I´m heading
Finally there, I enter the church,
now I´m home, no longer alone.

Den oerhört positiva responsen vi fick av tjejerna som var med, var en inspiration i sig. När bussen anlände för att ta oss hem var det ingen som ville åka. Den nya vänskapen mellan deltagarna som bildades under helgen gjorde hemfärden dyster. En återträff är dock redan inplanerad, vi ses den 16 augusti i Södertälje tjejer!

Ett stort tack till alla deltagare och ledare!

Faten Bithoun & Feride Tas