Dans, glädje och nötter var några av det företeelser vi tog med oss från Norsborg upp till backarna i Idre fjäll. 28 syrianska ungdomar hade förberett helgen för skidåkning.
Efter en lång bussfärd på fredag eftermiddagen kom vi fram till Idre fjäll strax efter elva slaget och begav oss direkt till våra stugor.

En del packade upp och vilade inför kommande dag medan för andra började den syrianska dansen både inne och utanför stugan, ute på snön!

Skidklädseln såg hos de flesta av oss professionell ut, men skidåkningen var raka motsatsen. De flesta av oss var nybörjare förutom ett fåtal. Ni kan ju föreställa er bilden av hur det såg ut i backarna när vi var i farten.

Modiga var vi trots allt. Redan efter ett åk i barnbacken, för oss nybörjare, tog vi oss mod och vågade oss upp på de större backarna. Högs upp på toppen stod vi alla som frågetecken och viste inte riktigt hur vi skulle ta oss ner. Störtlopp var det lättaste, men inte det roligaste.

– ”Var finns bromsarna?? ” var helgens återkommande fråga.
Det var otroligt kul att se hur alla använde sin fantasi och hittade sina egna bromsningstekniker även om dem alla gånger inte var speciellt lyckade. En del körde rakt ut i skogen och ner i diket och andra var tvungna att åka ner på rumpan. Inga namn nämnda 🙂
Man fick ta emot en del slag i kroppen innan man lärde sig tekniken. När bromsningsproblemet var över dök nästa problem upp: liftarna! Det var inte det lättaste att komma på liften och ännu svårare var det att hoppa av. Varje gång en lift stannade visste vi hos vem eller hos vilka problemet låg. Att åka de olika liftarna var inte heller det lättaste. Den ena tappade staven, den andra tappade skidan (hur man nu kan göra det) och de tredje ramlade av ankarliften strax innan toppen. Panik uppstod när detta hände och som typiska syrianer är vi ju bekväma av oss och ville ha hjälp av scooterkillarna.

– ”Skicka en scooter!”, var ett uttryck man fick höra ett par gånger. Scooter fick i vanliga fall bara användas för skadade, men det var den lättaste utvägen till våra problem.

Vädret var helt på vår sida, sol första dagen med bara ett par minusgrader och blå himmel. Lite snöfall då och då men som snabbt upphörde.

Efter skidåkningen fanns det även lite tid för biljard, pingis, bowling, simning och disco för dem som önskade.

Blåmärken här och där, ett par stukade fingrar och träningsverk över hela kroppen. Allt detta var det värt för den (för många) bästa helgen hittills.

Skratt, skratt och åter skratt.

Ett stort tack till SOKU Botkyrka som gjorde denna resa möjlig.
Vi ser alla med glädje fram emot liknande resa nästa år.
(Fler bilder finns på www.hallundanorsborg.nu/foreningar/soku)

Maria Tas