Med sköna toner och vacker musik från kyrkokören fördes folket in från kylan till värmen i S:t Petrus och Paulus kyrkan, den 8 februari. Det var nämligen dags för SOKU Sveriges årliga bibeltävling som detta år hölls i S:t Petrus och Paulus mäktiga, nybyggda syrisk ortodoxa kyrka i Hallunda/Norsborg.

Norsborg, Tensta, Södertälje, Örebro, Norrköping och Skövde var de sex lag som gjorde upp om titeln i ämnet bibelkunskap som i år behandlade Markusevangeliet och Apostlagärningarna ur Bibeln.

Efter ett kort invigningsstal av Fader Khoury Chabo framförde kyrkans kör ”Får Vår” på vårt syrisk/arameiska språk. Därefter serverades lunch till samtliga deltagare som hade rest en lång väg med tomma magar.

Efter att ha fått en bit mat i sig, började bibeltävlingen och värdar för dagen var Gabriel Tastekin och Feride Tas. De inledde med ett citat ut Josuaboken som lydde:

”Ha alltid denna lag på dina läppar, läs lagens bok dag och natt, så att du troget följer allt som står skrivet där. Då kommer allt du gör att lyckas, då får du framgång.”
Josua 1:8

Därefter välkomnades alla än en gång av vår Biskop, Mor Dioskoros Benjamin Atas. Sedan började själva tävlingen. Varje lag bestod av minst tre och max fem representanter för varje kyrka och juryn bestod av Fader Melke från Huddinge församling, Robert Abraham ifrån Norsborg och Edward Malki ifrån Örebro. Spända och nervösa intog vi platserna, vid altaret, vända mot publiken.

Efter den första omgången som bestod av lite lättare frågor gick fyra lag vidare till semifinal. Där stod det mellan Norsborg, Södertälje, Norrköping och Örebro.

Innan semifinalen började var det dags för en kort fikapaus och då släppte nervositeten för en kort stund för att sedan sättas på prov igen.

Semifinalen bestod av fem olika frågor som lottades ut till samtliga lag. I semifinalen var frågorna av lite svårare karaktär och det stod klart att Norsborg efter denna omgång hade gått vidare till final, medan de resterande lagen var tvungna att göra upp om vem av de tre som skulle sitta vid Norsborgs högra sida i finalen. Efter tre utslagsfrågor lyckades Norrköping till slut gå vidare till final och deras hejaklack jublade av glädje.

För att lugna ner hjärncellerna var det dags för ett pausbidrag innan finalen. S:t Petrus och Paulus kyrkokör trädde fram igen och framförde en vacker kyrkopsalm.

Tävlingen fortsatte sedan med det sista momentet – finalen.
Norsborg V.S. Norrköping.

Här bestod frågorna av lite längre svarsfrågor och det gällde nu att tänka snabbt på grund av tidspressen som var en och en halv minut per varje fråga.

Eftersom båda lagen hade fått lika många poäng efter de tre finalfrågorna fortsatte man med två utslagsfrågor. Spänningen och nervositeten steg för varje sekund som gick och man kunde känna det i hela kyrkan, även bland alla åhörare.

Innan vinnarna korades tackade värdarna för sig och lämnade över till Biskopen som höll ett tal till samtliga deltagare och närvarande. Han presenterade sedan vinnarna som lyckades hålla kvar vandringspriset även detta år.

Årets vinnare av bibeltävlingen 2003 blev ingen mindre än Norsborg, som snart har en inramad hedersplats för vandringstavlan i kyrkan. Grattis Norsborg!

Nöjda och belåtna fick vi ta emot vårt pris och våra medaljer. Allt pluggande och studerande lönade sig, dels för att vinna Bibeltävlingen, men det viktigaste är att jag nu har fått en ny kunskap och fördjupat mig på två kapitel ur Bibeln. Det ska bli intressant att se hur det går i nästa års Bibeltävling. Jag hoppas då att antalet deltagande församlingar blir några fler än årets, med tanke på hur många syrisk-ortodoxa församlingar vi har i vårt avlånga land.

Ungdomsfesten efteråt hölls i kyrkan festlokal och den var också mycket lyckad, utan alkohol. Trevliga människor från Sveriges alla hörn festade loss till Gabi Masso´s musik och hade en trevlig kväll tillsammans.

Ett stort tack till SOKU-Sverige och SOKU-Botkyrka som stod för planeringen och arrangemanget för dagen.

Bilder från dagen finns under Aktiviteter/Bibeltävlingen.

Maria Tas