SOKU-Sverige har sedan ett år tillbaka anordnat en stor sommaraktivitet för alla medlemmar. Förra året genomfördes en mysig och minnesvärd dag ute i det gröna i Tensta med olika fritidsaktiviteter som sedan avslutades med en mindre fest.

I år ägde aktiviteten rum i Jönköping som är en stad som hållt lite i skymundan den senaste tiden. SOKU har länge haft en förening i Jönköping, men det är

inte förrän de senaste månaderna föreningen blivit riktigt aktiv i SOKU. Detta är tack vare den drivande ordföranden Linda Vergili. Det var verkligen kul att se att ungdomarna i Jönköping engagerade sig i denna aktivitet och att i stort sett allt planerat föll på plats.

SOKU-Jönköping tog emot ca 140 ungdomar från olika platser i Sverige. Två stora bussar hade åkt runt och plockat upp ungdomar från Flemingsberg, Norsborg, Norrköping, Enköping, Örebro och Västerås, sedan fanns det en och annan som hade kommit från andra städer.

Dagen började med välkomsttal av Fader Khoury Aho påföljd av SOKU-Sveriges vice ordförande Daniel Aslan. Innan frukosten, sjöng vi tillsammans Fader Vår på syrianska. Sedan högg man in på frukosten för att mätta de hungriga magarna efter den långa resvägen. Den Gula Villan blev full av liv och rörelse!

Vid ett-tiden var det dags att sätta sig i bussarna igen för att åka vidare till Korskyrkan där Fader Khoury Aho och Malfono George höll en föreläsning om den Syrisk Ortodoxa Kyrkan och dess tro. Fader Khoury Aho inledde föreläsningen med att säga att han tyckte det var otroligt kul att se så många ungdomar samlade i en gemenskap som fyllde den lilla kyrkan. Han uppmanade oss att även gå till kyrkan i våra lokala städer så ofta vi kan. Han berättade också att han och Malfono George brukar besöka Jönköpings skolor och universitet för att föreläsa, prata och allmänt stödja ungdomarna i deras dagliga arbete.

Efter föreläsningens slut fick vi gå en kort promenad längs den vackra Vätterstranden som sedan tog oss till volleybollplanerna. Lagen delades in, mixade med tjejer och killar från olika städer. Sedan var spelet i full gång på alla fem banor. Varje lag fick spela minst tre matcher var och sedan var det finalspel som var otroligt spännande. Vissa passade också på att spela fotboll medan andra doppade fötterna i havet. Det var verkligen kul att se syrianerna inta hela stranden. Man fick en känsla av att vara utomlands.

Väl tillbaka i föreningen var det dags för mat till de trötta och svettiga och eftersom det tyvärr inte fanns några duschar så fick de som behövde duscha nöja sig med Jönköpings vattenslang som dusch.

Efter någon timmas fritid var det dags för diskussionerna. Alla delades in i tre stora grupper med två ledare i varje grupp. De fick först presentera sig lite kort och sedan startade diskussionerna, varav en del frågor var mycket heta medan andra var mindre populära. Ämnen som diskuterades var bland annat jämställdhet, alkohol/narkotika/tobak och identitet.

Under kvällen erbjöds det också en tipspromenad för dem som ville med olika bibliska frågor som Fader Khoury Aho själv hjälpt till med. Det visade sig vara mycket populärt och många deltog i tävlingen.

Senare sattes korvgrillningen igång för fullt så att ungdomarna inte skulle dans på tom mage, för dansa gjorde de! Det lilla dansgolvet ute på Gula Villans gård fylldes snabbt av alla danssugna. Den duktiga DJ:n bjöd på stor variation av musik som pumpades ut ur högtalarna mitt ute i skogen. När festen var i full gång kändes det inte rätt att avbryta, men eftersom busschaufförerna väntade blev det dags för ungdomarna att åka hem. Kvällen avslutades strax innan elva med ett tacktal av Fader Khoury Aho och Daniel Aslan.

Vi hoppas och tror att de flesta hade en trevlig och rolig dag tillsammans med varandra. Extra speciellt var det att ha denna aktivitet i Jönköping där inte många stora aktiviteter bruka äga rum. Många som inte tidigare besökt Jönköping tyckte om den vackra miljön och de trevliga människorna, jag likaså! Även jönköpingsborna var mycket nöjda med att få ta hand om alla dessa ungdomar och se dem fylla deras förening.

SOKU-Sverige tackar SOKU-Jönköping för sin gästfrihet och ett mycket bra arbete !.

Vi hoppas på att få se er alla till Körturneringen som planeras att äga rum under September månad någon gång.

Tack för en underbar sommardag!

(Bilder finns under Aktiviteter/Sommaraktivitet)

Feride Tas, SOKU Sverige