Fakta
Tid: Fredag 1 augusti- måndag 4 augusti (2003).
Plats: S:t Johannes kyrka i Göteborg, Råslättkyrkan i Jönköping
och S:ta Marias kyrka i Norrköping.
Arrangör: SOKU Västerås.
Deltagare: Syrianska tjejer och killar, i åldrarna 16-23 från Västerås,
samt ungdomar från städerna som besöktes.

Tivolibesök, beachvolley och föreläsningar. Schemat var rågat och dagarna intensiva när ett tjugotal ungdomar från Västerås besökte Göteborg, Jönköping och Norrköping över en helg.

Under dagarna fyra hanns mycket med. Och även om resan började med en svacka så slutade arrangemanget på topp. Till allas förtret var mottagandet i Göteborg minst sagt undermåligt. Men tack vare engagemang från Västerås-folkets sida blev vistelsen i den för övrigt goa stan trevlig. Kaffepauser på Avenyn och tivolilek på Liseberg har ju aldrig skadat någon.
– Alla mål med resan uppfylldes inte eftersom det redan sprack i Göteborg. Men vi fick göra det bästa av situationen och ta vara på möjligheterna som gavs att göra andra saker. Men både föreningarna Jönköping och Norrköping var över förväntan, säger Emanuel Barhaido, ordförande i SOKU Västerås.

Efter två dagar rullade bussen vidare mot nästa mål. På söndag morgon, efter gudstjänsten, drog gänget iväg till Jönköping med en grinig busschaufför i spetsen (inte ens syriansk stå-upp-komik fick honom på bättre humör). Strax efter lunch parkerades busslasten på en grusplats på Råslätt, Jönköpings motsvarighet till Västerås Vallby, Linköpings Skäggetorp, Norrköpings Klockaretorpet, Örebros Varberga, Stockholms Norsborg, Södertäljes Ronna och Göteborgs Västra Frölunda. Där var programmet desto mer utarbetat. Efter en kort föreläsning bjöds det på sen lunch, därefter fick de som ville bada och spela beachvolley eftersom vädret gav sin tillåtelse. På kvällen slog ett femtiotal ungdomar klackarna i taket med dans, musik och karaoke i föreningslokalen.

Dagen därpå besöktes Norrköping. Repertoaren bestod av mingel, brännboll, diskussioner och dans. Både Jönköpings ungdomsstyrelse och Norrköpings SOKU-styrelse visade på både proffsighet och sant engagemang.
– Sådana här arrangemang är bra, genom att varva det kulturella och religiösa med nöje. Vi får en chans att träffa ungdomar från andra städer
och väcker förhoppningsvis intresset kring viktiga frågor genom föreläsningar och aktiviteter, säger Emanuel Barhaido.

Ett stort tack till ungdomsstyrelserna i Jönköping och Norrköping, samt övriga inblandade, för er gästvänlighet och ert genuina engagemang.
På återseende!

Bästa hälsningar
SOKU Västerås med ungdomar

Meryem Can, mediaansvarig för SOKU Västerås
meryemcan@mail.com

Meryem Can – SOKU Västerås