– Och efter att ni har kollat personens medvetande ringer ni?
– 112

– Slå en signal till?
– 112

– Vet ni vad hjälp är?
– 112

Denna upprepande dialog under utbildningens gång får oss att ha 112 i minnet vart vi än befinner oss.

Torsdag den 13 oktober närvarade cirka 35 syrianska ungdomar vid St: Petrus och Paulus kyrka i Hallunda, till föreläsaren Björn Svärd. Han är Brandman från Botkyrka Brandförsvar.

Jag hörde inget ljud men jag tittade upp och då var han där. Björn Svärd. Han var allvarlig, så log han plötsligt. Det ljusa ansiktet förändrades helt och hållet. Jag kände hur läpparna formade ett leende. En medelålders man. Han var lång och föreföll ännu längre på grund av sin raka hållning. Det smala ansiktet med höga kindben var ljust. Han hade en påfallande örnnäsa och blåa ögon som låg djupt under raka ögonbryn. Han hade svart, snaggat hår. Av någon anledning var enbart hans fysiska närvaro en enorm genomslagkraft. Han utstrålade stillhet som en lukt.

Klädd i marinblå arbetsuniform, välbyggd och med bestämda steg välkomnades Björn Svärd till SOKU-Botkyrkas ungdomsträffar i kyrkan. Björn har jobbat inom Botkyrka brandförsvar sedan 1982 och har åkt ambulans i ett par år. I Botkyrka finns det endast en ambulansbil. Detta chockerade oss en aning, men tanke på att en ambulansbil får fler utryckningar än brandbilar.

Ämnet för dagens utbildning var Hjärt-lungräddning (HLR).

Av egna erfarenheter berättar Björn Svärd hur och på vilket sätt vi ska agera och reagera om vi utsätts för en situation, där första hjälpen kan vara avgörande. Vilket också var syftet med utbildningen.

– Man behöver inte vara läkare för att rädda liv, försäkrar han oss.

Varje år dör ca 15 000 personer i hjärtstopp. Kunskaper i Hjärt- lungräddning kan bidra till att många personer kan räddas till livet om det utförs i ett tidigt skede. Med relativt enkla medel kan man upprätthålla liv med hjälp av mun till mun- andning och hjärtkompressioner tills dess att ytterligare hjälp finns att få.

För att det hela ska bli mer verkligt tar Björn Svärd hjälp av en frivillig, som får spela offer. Som offer ställer vår pålitlige vän Mattias Abraham upp.

Pedagogisk som Björn är för han oss med till en verklighetsbaserad händelse:

Det är en vanlig dag då två vänner, Johan och Mattias, bestämt sig för att gå ut och fiska. Olyckligtvis trillar Mattias in i sjön. Som tur är har Johan nyligen haft utbildning i HLR, och vet precis hur hans ska agera. Mattias kan inte andas så Johan börjar med att undersöka om Mattias svarar genom att ruska i honom för att få kontakt.

– Mattias, jalla sluta spela, lo. Vakna!

Johan får inget svar och är därför tvungen att ringa 112, eftersom det inte finns någon annan i hans närhet. Sedan påbörjar han första hjälpen.
Mattias placeras på ryggen plant på golvet. Johan böjer hans huvud bakåt med ena handen på pannan och lyfter upp hakan med den andra handens fingrar runt underkäken. Med detta grepp flyttar han tungan bort från halsen och skapar därmed fria luftvägar.
Johan undersöker om Mattias andas genom att:

•Titta på bröstkorgen och se om den höjer sig.
• Lägga sin kind nära Mattias mun för att känna om han andas.
• Lägga sitt öra mot Mattias mun för att höra om han andas.

Mattias andas inte, därför påbörjar Johan konstgjord andning.
• Johan håller hans huvud bakåt och underkäken uppåt.
• Klämmer för näsan med två fingrar.
• Öppnar munnen, tar ett djupt andetag tätt runt Mattias mun med sina läppar.
• Blåser in två gånger, långsamt men bestämt, med en kort paus emellan.
• Kontrollerar att bröstkorgen samtidigt höjer sig, för att intyga att han blåser in tillräckligt med luft.
Johan fortsätter proceduren till dess att hjälp anländer.

Dessvärre är Mattias fortfarande medvetslös och saknar puls. Därför fortsätter Johan och kontrollerar andningen än en gång genom att lägga sina fingertoppar på Mattias adamsäpple och låter fingrarna glida ner i fördjupningen vid sidan av luftstrupen. Han trycker lätt för att känna pulsen. Mattias puls saknas och därför gör Johan följande:

• Letar upp den grop på Mattias bröstkorg där revbenen möter bröstbenet. Mäter därifrån två fingerbredder uppåt mot huvudet och placera sina händer där.
• Lägger handflatorna ovanpå varandra och trycket samman bröstkorgen med kraftiga och fasta tryck. Han får ett intyg på att han har gjort rätt genom att se att bröstkorgen ger efter och därefter höjer sig.

Johan har nu gjort allt han kunnat och lyckats rädda Mattias liv. Tänk om alla hade en sådan vän.

Man ska vara bered på att rädda liv, om man själv vill bli räddad.

– Det krävs inte så mycket för att rädda ett liv, försäkrar Björn oss än en gång.

Björn Svärd har med sig sin pocketmask överallt, oftast i bilen. Denna mask placeras runt den utsatta personens mun. Björn skulle aldrig kunna tänka sig att blåsa in ett andetag i en annan människa utan sin pocketmask på grund av olika sjukdomar, t.ex. Aids och Hepatit. Pocketmasken finns att köpa på apoteket för 100 kr. Björn försäkrar om att den finns i olika storlekar efter en förfrågan om syrianska näsor får plats. Förfrågaren utgick väl utifrån sig själv.

Under utbildningens gång lär vi oss hitta pulsen på varandra och testa våra nykomna kunskaper på varandra. Framstupa sidoläge, eller som det numera kallas stabilt sidoläge, var det många av oss som inte kunde. Men efter ett par övningar börjar det sitta, och vi märker att det inte alls är någon konst.

Björn Svärd berättar för oss om att framstupa sidoläge kan användas vid många olika situationer. En av dem är vid snarkningar. Alla har vi någon gång haft svårt med att sova eller vaknat mitt i natten på grund av kraftiga och irriterande snarkningar. Genom att lägga den snarkande personen i framstupa sidoläge blir du snabbt och enkelt av med dina sömnbesvär.

Heimlich manöver är ett annat sätt att agera när någon sätter i halsen, oftast en matbit som hamnat i luftstrupen i stället för i matstrupen. Om personen inte kan tala och inte får luft ber du någon ringa 112 medan du:

1. Ställer dig bakom personen och lägger armarna under bröstkorgen.
2. Knyter ena handen och placerar tumsidan nedanför bröstbenet.
3. Griper tag i den knutna handen med den andra handen och trycker kraftigt inåt – uppåt.
Då skapas en luftstöt som kan få hindret att lossna. Ibland behövs flera stötar för att få upp det som hamnat i luftstrupen.

Utbildningen börjar dra ihop sig mot sit slut och vi känner oss alla lite mer säkrare över hur vi ska agera och reagera för att rädda ett liv.

– Gör ett ärligt försökt, det är bättre än att bara stå och titta på, avslutar Björn Svärd sin utbildning med. Så länge vi andas så lever vi.

Det får oss att tänka på ett citat Emily Dickinson än gång sa:
”Det som gör livet så värdefullt är att det aldrig kommer tillbaka.”

För att se fler bilder, gå in på nedanstående länk:
http://www.hallundanorsborg.nu/foreningar/soku

Maria Tas & Sara Abraham – SOKU Botkyrka