Det fick vi bevis på idag.

Med mjuka toner och sköna rytmer godtogs folket in från kylan till värmen i St: Petrus och Paulus syrisk ortodoxa kyrka i Hallunda.

En kraftfull svartklädd 50-manna kör med en röd-rosa scarf för kvinnorna och en röd slips för männen, representerar Syriacmusic kören.

Majoriteten bestod dock av kvinnor. Vilket inte visade sig vara något problem, med tanke på männens starka röster. Utöver dessa körmedlemmar står sex personer för den ackompanjerade orientaliska musiken. Tillsammans utgör dem en enda stor grupp. En stabil och övertygande körledare gjorde oss extra längtansfulla inför konserten.

En nästintill fullsatt kyrka hade äntligen fått chansen att ta del av den efterlängtade körsången.

Allt detta för att hedra minnet av den store läromästaren Mor Efraim på hans 1700-års jubileum.

Konserten var indelat i tre delar. Från början var man lite skeptisk till om det verkligen var syrianska dem sjöng på. Men andra ord vad det något vi inte var vana vid.

Aldrig någonsin har vi beskådat sådan otrolig och underbar körsång i den syrianska historien. 50 röster blandades ihop till en mäktig röst som fyllde upp hela kyrkan. Hela kyrkan väcktes till liv.

Körsång är lycka.
Körsång är gemenskap.
Körsång är styrka.

Sång och musik är en urkraft lika gammal som mänskligheten själv. I alla samhällen och kulturer har sång fått människor att känna gemenskap och samhörighet. Sången har alstrat energi och livsvilja till miljoner människor under miljoner år.

Även i dagens komplicerade samhälle har sången sin självklara plats. Inte bara som en konsumtionsvara på tv, cd eller radio. Körsång är ett uttryck för en innerlig önskan att tillsammans med andra göra sin sångröst hörd.

I körsången har man chansen att, som ensam person, medverka vid något stort, göra musik ihop med andra. Inte många saker är jämställt med det.

Förr, närmare bestämt innan idag, var fyrstämmigt endast ett begrepp i våra syrisk ortodoxa kyrkor. Det var något som inte levde i vår verklighet, utan bara bland dem professionella. Men. Idag blev det ett minne för livet. Rysningar och gåshud över hela kroppen. Känslan inombords och smilet på ansiktet var inte tillräcklig för att beskriva upplevelsen. Det kan ta någon dag innan man vaknar till igen.

Körsång ger energi, tillfredställelse, styrka, lycka, kraft och livsglädje!Själen känns lugn och harmonisk. Det kunde inte bli en bättre förberedelse inför fastan som börjar imorgon.

Om du inte har närvarat vid SyriacMusic- körens uppträdande ännu, har du en sista chans att få uppleva något unikt söndag den 21 december i St: Petrus kyrkan i Hallonbergen. För dig som redan upplevt detta, gör det igen!

Inte ens kylan utomhus, känns längre av, med denna värme i kroppen.

Maria Tas, SOKU Botkyrka