Tur Abdin, ”Gudstjänarnas Berg”, kallas ett område runt städerna Midyat och Mardin i sydöstra Turkiet. Kristendomen nådde tidigt Tur Abdin och de första kyrkorna och kloster sägs ha grundats redan på 300-talet. En del utav kyrkorna används än idag medan andra kloster och kyrkor ligger i ruiner.

De flesta kristna tillhör den Syrisk-Ortodoxa kyrkan och det liturgiska språket är arameiska. Tur Abdin har varit välbefolkat område av syrisk ortodoxa kyrkans medlemmar fram till 1970-talet, men sedan 30 år tillbaka är området avbefolkat av de kristna. De är idag utspridda över hela världen främst i Europa, USA, Canada och Australien.

Özgur Nizam och Hüseyin Elci har tagit vackra foton i Turabdin som nu kommer att presenteras under en fotoutställning.

Invigning av fotouställningen är måndag den 2/2 kl 18.00 i Norrköpings Stadsbibliotek. Utställningen kommer att finnas på biblioteket 2-15 februari och sedan flyttas till andra bibliotek runt om i landet.

Arrangörer är studieförbundet Bilda i samarbete med Norrköpings kommun och Sveriges Generalkonsulat i Istanbul.

Vill du veta mer om fotoutställningen – kontakta Susanne Ayoub på 08-727 18 25 eller på mobilnr 070-818 35 88

Susanne Ayoub