Och så var det dags för SOKU-Sveriges planeringshelg som i år ägde rum i härliga och vackra Jönköping. Syftet med denna helg var att styrelsen tillsammans med utskotten skulle sitta och planera hur det kommande året skulle se ut för förbundet. Vilka är våra visioner och mål? Hur ska vi gå tillväga för att leva upp till våra målsättningar. Med andra ord, ett fullspäckat schema, som många gånger, men även också en helg med mycket skoj.

Det som skulle tas upp var allt från våra årliga aktiviteter, en mängd nya aktiviteter, våra lokalföreningar och hur vi ska göra för att dra våra underbara syrianska ungdomar till kyrkan, till styrelsemöten och genomgång av stadgar och olika regler och föreskrifter.

En liten del av denna helgen gick även ut på att styrelsen tillsammans med utskottsmedlemmarna skulle få en chans att lära känna varandra lite bättre vilket är viktigt vid ett fortsatt arbete tillsammans.

Hur såg helgen ut i Jönköping under 30 april – 2 maj?

Som intern revisor för SOKU-Sverige skulle jag tillsammans med Diana (revisor 2) gå igenom alla redovisningar från våra lokalföreningar, därför träffades vi redan tidigt på fredagsmorgon och började gå igenom den stora högen. Dessa skulle läsas och granskas vilket tog sin lilla tid men det var väldigt roligt. Vips så var klockan 18.00 denna härliga fredag. Då var det dags att träffa resten av styrelsen och utskottsmedlemmarna på hotellet och sedan få i sig en bit mat. Strax efter incheckningen fick vi alla en stor överraskning. Vår ärkebiskop Mor Dioskoros Benjamin Atas hade också checkat in på samma hotell tillsammans med några från Centralstyrelsen, vi blev något överraskade när vi mötte dem i korridoren. På lördagen skulle nämligen Generalförsamlingens årsstämma äga rum.

Efter vår matbit den kvällen började övningarna, helgens mjukstart för att lära känna varandra lite bättre. Detta gick jättebra och var väldigt trevligt. Kvällen avslutades med att Abona Afram, församlingspräst för S:ta Markus i Linköping kom in till oss och talade lite och vi fick möjlighet att ställa frågor till honom. Han erbjöd sin hjälp till SOKU när vi så önskar.

På lördagen efter vårt första pass fick vi möjligheten att närvara och presentera oss på Syrisk Ortodoxa Kyrkans Generalförsamlings årsmöte som också ägde rum i Jönköping. Efter detta besök, hölls ett tufft pass med genomgång av SOKU-Sveriges stadgar, föreskrifter och regler. Kvällen närmade sig och det som sedan var utsatt på schemat var att besöka de lokala SOKU-föreningarna i Jönköping, (St:a Maria och Mor Dimet). Presentationen av SOKU-Sverige höll ordförande Gunilla samt vice ordförande Emanuel i, och sedan fick vi möjlighet att lära känna varandra med olika lekar och övningar. SOKU-Sverige tackar båda föreningarna för fikat och den underbart goda maten ungdomarna hade förberett åt oss.

Eftersom vi är en salig blandning av härliga och människor med olika personligheter i den nya SOKU-styrelsen så kan vi även konstatera att gemenskapen och diskussionerna hade sina fördelar och nackdelar när vi i vissa stunder skulle komma till beslut. Söndagen var ett levande bevis på detta då vi hade satt igång med SOKU-Sveriges årsplanering som började vid 11.00 snåret, efter en gemensam morgonbön och bibelläsning av Jakob. (För att läsa föredraget, gå in under ”Aktiviteter – Föreläsningar”) Helgen avrundades och avslutades med ett styrelsemöte som inte slutade förrän ca 19.00. Ändå var det flera pass som vi blev tvungna att hoppa över. Vi hade nog behövt några dagar till kan jag tänka mig.

Efter dessa intensiva pass, kan vi dock nu pusta ut och vara stolta över att allting gått så bra och även konstatera att SOKU-Sverige ser fram emot att börja arbeta för fullt för alla våra syrianska ungdomar runt om i Sverige, och kom ihåg att SOKU finns till för Er!

En ”tillfällig” kalender med preliminära datum för styrelsemöten och olika aktiviteter kan ni hitta på hemsidan under ”Kalender” i menyn till vänster. Lite bilder från planeringshelgen går att hitta under ”Aktiviteter – Möten”.

Gabriella Gecer, SOKU-Sverige