I mitten av oktober höll SOKU en veckoslutskurs med temat religion. Omkring 50 syrianska ungdomar hade samlats på Solgården utanför Trollhättan för att umgås men framför allt för att lära sig mer om kristendomen.

Veckoslutskursen var tänkt att börja vid 19-snåret denna småkyliga höstkväll. Men fina syrianer kommer ju alltid väldigt sent, så aktiviteterna drog inte igång förrän strax före 22.00 då folk äntligen fanns på plats efter diverse felkörningar och tågförseningar.

Sammanlagt hade ett femtiotal ungdomar mellan 14 och 30 år samlats denna helg för att lära känna varandra och lära sig mer om vår kristna tro.

Varför ska jag läsa bibeln och hur? Varför tillåter Gud lidande? Syrisk Ortodoxa Kyrkans historia?

Huvudfrågorna kom att skapa en intressant debatt om religion men också tro.

Tillsammans med föreläsare, som Trollhättans Abona Khoury Abdo Cicek, Abona Josef Dag som kom långväga från Norrköping och studieförbundet Bildas Elias Seven, fick ungdomarna möjlighet att få svar på många av sina funderingar.

Helgens föreläsningar och undervisning kom att varvas med gruppövningar, lekar, berättarstunder, filmvisning och dans. Charader var också ett uppskattat inslag. Det blev sena nätter för vissa, tidiga morgnar för andra. Och överlag präglades helgen av både improvisation och spontanitet. Det preliminära schemat behöll sin roll men tillsammans med kursansvariga lyckades deltagarna, trots att det emellanåt rådde kaos, strukturerades aktiviteterna upp som förhoppningsvis genomfördes till allas belåtenhet.

På söndagen, innan hemfärden, närvarade kursens deltagare vid gudstjänsten i Trollhättan. Deltagarna fick också träffa församlingens öppenhjärtiga medlemmar och ungdomar och bekanta sig med dem.

FAKTA
Vad: SOKU:s religiösa veckoslutskurs 2004.
Var: Solgården utanför Trollhättan.
När: 15-17 oktober.
Deltagande föreningar: SOKU-Västerås, SOKU-Botkyrka, SOKU-Tensta, SOKU-Norrköping
S:ta Maria, SOKU-Norrköping S:t Kyriakos, SOKU-Jönköping Mor Dimet, SOKU-Göteborg, SOKU-Lidköping och SOKU-Trollhättan.
Antal deltagare: Ca 50 personer.
Arrangör: SOKU-Sverige tillsammans med SOKU-Trollhättan.

Bilder från helgen finns att se under ”Aktiviteter – Kurser”

Meryem Can, SOKU-Västerås