SOKU-Sveriges åttonde körturnering ägde rum i S:t Afrems kyrka i Södertälje arrangerat av SOKU-Södertälje. Elva körer hade i veckor och månader tränat på utvalda psalmer för att på lördagsmorgonen visa upp resultatet.

Blå himmel och solsken var en underbar start på dagen. Det var den 13:e november och ännu en gång var det dags för SOKU-Sveriges årliga körturnering som i år hölls i St. Afrems kyrka i Södertälje. Elva körer från hela Sverige hade på lördagsmorgonen anlänt till S:t Afrems kyrka, för att klockan elva äta frukost i festlokalen.

Körturneringen satte igång kl 12.00 med tal av hans höghet Mor Dioscoros Benjamin Atas och sedan tal av SOKU-Sveriges ordförande Gunilla Togan, som informerade körerna och publiken om reglerna för årets körturnering och om det nya inslaget ”årets diakon och diakonissa”. Dagens värdar, Hobil Varli och Nahrin Dik tog sedan över och då kunde turneringen sätta igång. Alla körer fick först sjunga den obligatoriska psalmen ”Moran raheme’lejn” och därefter sjunga en av lottningspsalmerna. Efter att drygt hälften av körerna hade framfört sina bidrag togs en liten benstreckare på tio minuter och därefter fortsatte resterande körer att sjunga.

Körturneringen fick ett glatt besök av författaren till den nya boken ”Seyfo”, Fr. Bertil Bengtsson som betonade av hur viktigt det är, speciellt för oss syrianska ungdomar, att känna till vår historia.

Klockan hade nu blivit strax över tre på eftermiddagen och det var dags för en välförtjänt lunch i kyrkans festlokal som bestod av utsökt kycklingfilé med potatis. Efter lunchen fick vi höra en underbar dikt av poeten och diakonen Mikael Aho Damar. Sedan var det dags att få svar på frågan som alla i kyrkan ställde sig – Vilka körer hade gått till final? Svaret på frågan hade värdarna som delade med sig av sin kunskap. Värdarna berättade att det var oavgjort mellan två körer, SOKU-Örebro och SOKU-Tensta som ännu en gång fick framföra en psalm. Juryn, som bestod av en representant från varje stad, fick döma mellan de två körerna. Till slut kunde juryn enas och värdarna meddelade att finalisterna var SOKU-Norrköping, S:t Kyriakos, SOKU-Södertälje, Mor Afrem och SOKU-Tensta.

De tre körerna framförde varsin hemlig finalpsalm och medan juryn satte sina bedömningar var det dags för ärkebiskopen Mor Dioscoros Benjamin Atas att presentera årets diakoner och diakonissor i respektive städer som tidigare hade nominerats av sina kyrkor. Årets diakoner och diakonissor år 2004 är:

Årets diakonissa:
Hanna Aslan, SOKU-Botkyrka
Madlin Kurt, SOKU-Göteborg
Ruba Chukro, SOKU-Jönköping Mor Dimet
Tidora Josef, SOKU-Norrköping S:ta Maria
Nahrin Dik, SOKU-Södertälje Mor Afrem
Wajdan Wadod, SOKU-Södertälje, Mor Touma

Årets diakoner:
Josef Aslan, SOKU-Botkyrka
Augin Goez, SOKU-Göteborg
Josef Togan, SOKU-Norrköping St:a Maria
Murat Atas, SOKU-Södertälje Mor Afrem
Mhanad Said, SOKU-Södertälje, Mor Touma
Rafael Yevno, SOKU-Örebro

Det hade nu blivit tid för att meddela vilken kör som hade vunnit körturneringen 2004 och den fina vandringstavlan.

På tredje plats kom SOKU-Södertälje, Mor Afrem och på andra plats SOKU-Norrköping, S:t Kyriakos. Vann gjorde SOKU-Tensta med körledaren Margonitho Shemoun och Khoury Nuatalla Dabbag. Aktiviteterna avslutades med fotografering i kyrkan. Festligheterna fortsatte sedan med en alkoholfri ungdomsfest, i festlokalen med Josef Özer, som arrangerades av SOKU-Södertälje.

SOKU-Södertälje gratulerar vinnarna SOKU-Tensta och tackar samtliga deltagare och publik för en underbar körturnering i S:t Afrems kyrkan och Södertälje!

Deltagande körer år 2004:

SOKU-Tensta, SOKU-Botkyrka, SOKU-Jönköping, Mor Dimet, SOKU-Linköping, S:t Markus, SOKU-Södertälje, Mor Afrem, SOKU-Norrköping, St:a Maria, SOKU-Göteborg, Jönköping-Mor Shemoun Zeito, SOKU-Örebro, SOKU-Södertälje, Mor Touma, SOKU-Norrköping, S:t Kyriakos.

(Bilder från Körturneringen kan ni hitta under ”Aktiviteter/ Körturnering”)

SOKU-Södertälje, Mor Afrem