Ett verk utan like, en teater som innehöll allt, tårar, glädje och ett budskap. Ett berörande budskap om förlåtelse och barmhärtighet. Hur skulle detta sluta?

SOKU:s nya mediautskott fanns på plats för att bevittna denna omtalade teaterföreställning om S:t Abrahams liv och ge er en inblick i vad som hände inför föreställningen:

Förväntan var stor bland de duktiga skådespelarna som under ett år lagt ner tid och själ för att göra klart denna otroliga teater. Men förväntningarna var även höga hos de ca 500 personer som samlats på Estrad teater i Södertälje eftersom man hört talas om den så lyckade premiären som ägde rum i september i Norrköping, vilket publiken gärna ville uppleva igen.

Trots pressen skådespelarna hade på sig att prestera lika bra som i Norrköping kändes det som om de var mer fokuserade på att teaterns budskap var det allra viktigaste som nu skulle förmedlas till publiken under söndagen. Budskapet skulle beröra publikens hjärtan genom att förmedla Kristi budskap om kärlek och förlåtelse genom det liv som helgonet Mor Abrohom levde på 300-talet.

Bakom scenen arbetade man i sista stund med att förbereda sig med smink, scenkläder, bakgrunder mikrofoner och allt annat som behövdes ordnas innan man kunde sätta igång. Nu kunde man känna spänningen och nervositeten krypa inpå våra talangfulla skådespelare. Då passade det utmärkt med lite välsignelse av Fader Jakob Kasselia från S:ta Maria Kyrkan i Örebro som bad en bön för alla deltagare bakom scen strax innan ridån öppnades och föreställningen skulle börja.

Efter två dagars hektiskt arbete att få ihop denna teater var stunden alla väntade på kommen.

Gunilla Togan, ordförande för SOKU-Sverige med Benjamin Aktas, ansvarig för religionsutskottet, inledde denna eftermiddag och hälsade publiken varmt välkomna. Efter deras korta tal släcktes belysningen, samtidigt som en lugngivande musik och en mörk, fridfull röst talade:

”Mina bröder, vi förflyttar oss 1700 år tillbaka i tiden. Jag har en önskan att berätta om de osannolika gärningar som en man av mirakel har åstadkommit. De små gärningar som betytt så mycket för vår kyrka. Det var med dessa gärningar han startade sitt liv och avslutade sitt liv och genom dem blev han helgonförklarad. Mina bröder, det ryser i min kropp när jag nu kortfattat ska återspegla livet av denna Guds man. Detta helgon har kallats Fader Abrohom den andre för att han blev Fader Abraham för vår tid. Hans gärningar har jämförts med änglarnas. Han kännetecknas av sin stora tålmodighet. Från sin ungdom har han renat sin själ för att den ska bli ett tempel åt den Heliga Anden. Denna man är Mor Abrohom av Kaidon…”

Som publik, gick vi genom våg efter våg av laddade känslor, höll andan, grät, blev arga och skrattade. Efteråt kände vi oss berörda av Mor Abrohoms liv och verk.

När ridån för sista gången stängdes, reste sig människorna snabbt och applåderade med glädjetårar. Man kunde se och känna att föreställningen berört dem och satt ett spår i deras hjärtan, de kände sig stolta, stolta över våra ungdomar. Flera personer vi pratade med efter teatern, både unga och gamla, sa att detta var en lärorik och oförglömlig resa som de mer än gärna vill uppleva igen.

Regissören Milad Issa fick sista ordet denna dag på scen:

I år skedde två mirakel, den ena inträffade i Norrköping och den andra nu i Södertälje. Och genom dessa föreställningar så har vi fått se Herrens verk.
Pärlor, diamant eller guld, kan inte jämföras med dessa ädelstenar som dessa ungdomar är” och detta instämde hela publiken med när Milad höll sitt rörande tal efter teatern.

Vi i mediautskottet och alla andra som fått ta del av denna oförglömliga teater, vill tacka alla som ställt upp på ett eller ett annat sätt för att ha gjort detta möjligt. Vi har lärt oss att vi kan åstadkomma stora ting, bara vi sätter vår tillit till Herrens ord. Under de dagar vi följt teatergruppen så har vi verkligen fått lära känna kärleken och gemenskapen som fanns bland dessa ungdomar och detta är vi glada över.

Mina bröder och systrar, innan teaterföreställningen visste vi inte vem Mor Abrohom var, vilket budskap han hade, eller vilket arv han hade lämnat efter sig? Vi hade ingen aning om allt detta, men tack vare dessa ungdomar så har vi nu fått lära känna en av vår kyrkas stora helgon. Tack för denna mycket fina julgåva!

Med kärlek i Kristus…
Mediautskottet
_________________________________________________________________

Bilder från teater-föreställningen i Södertälje finns under Aktiviteter/Teater.

För dem som vill höra en radiosändning om teatern. Gå in på denna sida, http://www.srp6.net/red/page_ass_start.html från och med söndagen den 19:e. Reportaget finns kvar på internet i en vecka. Reportaget sändes på söndag klockan 17.00, på radio-frekvensen FM 89.6 Stockholm, P 2.

För att beställa filmen om S:t Abraham, kontakta förbundskansliet på soku-kansliet@telia.org eller ring 08-550 401 53. Filmen kostar 100 kr på VHS och 120 kr på DVD och kommer att bli klar i början av nästa år.

SOKU-Sveriges Mediautskott