25 graders värme. Bland berömda fontäner, trappor och kyrkor. I mozzarellans land.

Syrianska ungdomar från Västerås och Norrköping åkte till Rom i höstas – en resa som gav tillfälle att bekanta sig mer med varandra, italiensk kultur, kyrkobesök och historia. Men också chokladglass, shopping och fest på italienskt vis.

– Fantastiskt, utbrast Abuna Josef Dag från S:t Kyriakos kyrka i Norrköping, på kvällssamlingen efter vår första heldag i Rom.

Abuna hade, liksom resterande deltagare, svårt att beskriva dagen som bland annat innehöll besök på Colosseum och Forum Romanum. Lika svårt var det att smälta alla intryck och stadens fantastiska arkitektur som fick de flesta deltagarna att tappa hakan, om och om igen. Enorma torg, kyrkor, museer, fontäner och skulpturer går att finna i vart och vartannat kvarter, och dessa objekt av historien har satt sin prägel på denna stad dit alla vägar bär.

Men resan hade börjat ett dygn tidigare. Avfärd från Västerås och Norrköping följdes av flygplanslyft från Arlanda. Sent på söndagskvällen anlände gruppen, om 22 ungdomar och Abuna Josef, till hotellet som låg alldeles intill centralstationen ”Termini” som den heter på italienska. Efter middagen och inkvartering på hotellet däckade dock majoriteten. Kombinationen god mat och flygresa resulterar, som känt, oftast i tunga ögonlock och snarkningar. Nu väntade fem dagar i Rom – dagar späckade med sightseeing, galna upptåg i tunnelbanan, förföljelsemani, långa trappor, utsökta middagar och fett med skoj.

Dag ett var ett äventyr som många sent kommer att glömma. Promenaden till Colosseum och Forum Romanum kantades av fotografering och smygshopping, och väl på plats förstummades hela gruppen av den skapelse som man tidigare bara sett på bild eller på film. Man befann sig i Colosseum – platsen där slavar, kriminella och professionella agerat gladiatorer i tävlan efter ära och berömmelse. Över den antika, historiska byggnaden, låg någonting magiskt, trots att den var invaderad av turister och under restaurering.
Men som Abuna Josef sade:
– Visst är människans verk fantastiska och visst hon må skapa sådant här för att visa sin tacksamhet till Herren. Men vänd dig om och titta på parken på andra sidan gatan, är inte grönskan, Guds skapelse, så otroligt mycket vackrare?

Vidare till Forum Romanum som en gång var Roms politiska och ekonomiska centrum. Ur samma källa som romarna drack kristallklart vatten fick vi fylla våra vattenflaskor innan vi promenerade vidare mot senaten och Ceasars tempel. Och under hela vistelsen i Forum Romanum omgavs vi av väldoftande träd vars blad användes som parfym på romarnas tid. Guiden berättade att bladen förr i tiden användes för att dölja lukten av urin från kläderna.
– På den tiden existerade inte fläckborttagningsmedel utan man använde urin för att få bort till exempel vinfläckar. Hade man varit på fest och spillt vin på sina kläder tog man med sig några blad på vägen hem, för att gnugga på kläderna som skulle lukta gott till nästa fest kvällen därpå, förklarade han.

”Rom-resan” präglades av mystiken kring historia, kultur och religion, detta både på dagarna och om kvällarna vid kvällssamlingarna. Efter att ha presenterat oss själva vid första kvällsmötet berättade Abuna Josef kort om kristendomens historia och den syrisk ortodoxa kyrkans sju sakrament, detta med inslag av skämt och underhållande anekdoter. Det blev också tid över för gruppövningar och lekar, och som avslut läste Abuna ur Psaltarens psalm 23, ”Gud är vår herde”.

Temat religion fortsatte följande dag med besök i Peterskyrkan och Vatikanstaten. Denna praktfulla byggnad, omfamnad av världens minsta stat, omgavs av ett stort torg, fontäner, statyer och hundratals duvor. I kyrkan fann besökarna vackra målningar och statyer med motiv på Jesus Kristus och Jungfru Maria men också andra betydelsefulla religiösa personer, i synnerhet inom katolicismen. I källaren hade man placerat katakomberna med begravda påvar och i kyrkans högsta punkt, Cupola, hade man utsikt över hela Rom. Den late kunde ta hissen men alla som gillar utmaningar valde att bemästra de 325 trappstegen till toppen. Väl nere igen var benen fyllda av mjölksyra, och många stod med skakande knän och torkade bort svetten från pannan.

Så var stadens två största sevärdheter – Colosseum och Peterskyrkan – avverkade. Nästan. De som inte spenderade följande förmiddag på sömn, efter nattens strapatsfyllda festande, begav sig åter igen till Peterskyrkan för att få en glimt av påven vid hans tre sekunder korta hälsning till folket på Petersplatsen.
– Påven var gammal, man såg att han var sjuk och han orkade knappt vinka. Men det var verkligen kul att se någon som är överhuvud för en stor del av kristendomen i världen, det är ju inte som att se vem som helst. Det var väldigt speciellt, säger Bulent Buday från Norrköping.

Efter lunch passade många av deltagarna på att besöka Spanska trappan, Vatikanmuseet och Fontana di Trevi. Det fina oktobervädret tillät utomhusaktiviteter och de som inte shoppade frenetiskt gjorde en statsvandring med glassprovning i det fina höstvädret med gassande solsken.
Eftersom resan gick i religionens tecken hade man kommit överens om att närvara vid en gudstjänst i S:ta Maria Maggiores kyrka senare samma kväll. Gruppdeltagarna förundrades åter igen över kyrkans fantastiska arkitektur, den strikta tystnaden under predikan och församlingens delaktighet under ceremonin. Trots ett fullsatt kapell kunde den lyhörde höra en knappnål falla i backen.

Sightseeing må ha varit ett av resans huvudsyften. Men i en stad som Rom finns så mycket mer att uppleva. Italienarnas kärlek till mode smittade av sig på gruppdeltagarna och både tid och pengar spenderades på shopping, det handlades allt ifrån radband och tavlor till trendiga skor och solglasögon. Vid gatustånden och marknaderna passade man på att pröva sin färdighet i prutning och många stoltserade med sina nya erövringar då det var dags för hemfärd.
– Jag köpte fem märkesväskor för fem euro styck från en gatuförsäljare,
skrattade Siham Akdeniz inför vännerna.

Men allting gott har ett slut. Och efter fem händelserika dagar i Rom var det slutligen tid för hemfärd. Till allas förtret. Med dubbel packning som resultat av alla nyinvesteringar från stadens utbud var det så dags att checka ut från hotellet och insupa Roms härlighet en sista gång. Deltagarna köpte en sista present till någon när och kär, passade på att njuta av solskenet och myllret av folk på Spanska trappan en sista gång, smuttade på ännu en chokladglass i hettan eller satte tänderna i en sista mozzarella-pizza.

Emanuel Barhaido, reseledare och ordförande för SOKU-Västerås, ser tillbaka på tiden i Rom med glädje och belåtenhet.
– Resan var över förväntan. Jag hade mina aningar om att det skulle bli tufft med så många deltagare, alla med olika viljor, men så här i efterhand är alla nöjda med resan och vi har fått bra respons. Vi gjorde ju allt som vi planerat och lite till. Och sen var ju Abona också med, han förgyllde ju resan på sitt sätt.

”Rom-resan” anordnades främst på grund av efterfrågan från föreningarnas ungdomar. SOKU-Västerås och SOKU-Norrköping S:t Kyriakos gick samman och utvecklade planerna på en gemensam resa.
– Anledningen till att vi åkte till just Rom var att Italien ändå är ett land som vi kan relatera till eftersom livet där är så pass präglat av religion, förklarar Emanuel.
Redan nu finns det planer på en till resa. Både tankar och förslag har kommit upp på resmål men ännu har inget gjorts konkret.
– Trenden går mot större städer och vi har haft både Beirut och Aten i tankarna, kanske Turabdin. Visst tror jag att det kommer bli en resa så länge man planerar i god tid, det är nog ganska realistiskt att det blir en till resa till någon av världens storstäder.

Meryem Can,
SOKU-Västerås & SOKU-Norrköping S:t Kyrkiakos

Bilder samt dagbok från resan finns att se under Aktiviteter / Lokalföreningar

Meryem Can, SOKU-Västerås