En efterlängtad resa, det va återigen dags för SOKU-Botkyrkas årliga vinteraktivitet, som denna gång ägde rum den 6-9 jan -05.

Denna gång bar det iväg till Sälen, en väl rekommenderad och beryktad skidort med en mängd olika snö aktiviteter att erbjuda.

Ville man inte åka skidor kunde man t.ex. prova på snowboard. Ville man inte åka skidor kunde man rent av ”slappa” i stugorna eller i Sälens fina caféer, ja allt möjligt hade Sälen att erbjuda våra syrianska ungdomar. Efter 6 timmars bussfärd var vi äntligen framme i Sälen. Det första många av oss gjorde var att packa upp och samla mod för backarna som väntade på oss. Redan första dagen kunde man se hur ivriga ungdomar försökte sig på de största backarna, medan andra tog sig det säkra kortet och testade barnbacken först. Andra dagen hade vi inte vädret på vår sida, snön bara vräkte ner och skidåkningen höll inte på så länge, men inte ens det kunde hålla kvar våra ungdomar i stugorna. Vad passade bättre om inte ett snökrig?

Men som alltid har SOKU-Botkyrka ett syfte bakom sina aktiviteter och varje gång brukar man se till att en föreläsning kommer med på schemat. En väldigt intressant föreläsning som berörde oss alla med temat Integration hölls i av SOKU-Botkyrkas vice ordf. Yusuf Aydin.
”För att integreras i det svenska samhället är det därför viktigt att man har stark identitet, att man inte överger sin identitet och att man respekterar olika individer och trosuppfattningar”
Yusuf berörde publiken extra mycket när han började diskutera våra äldre församlingsmedlemmar, om hur de klarar sin vardag i det svenska samhället. Han berättade att vi ungdomar som är födda här i Sverige eller kommit hit som unga förr eller senare lär oss det svenska språket och den svenska kulturen. Våra äldre däremot har det mycket svårare att klara sig på egen hand. De är många gånger beroende av sina barn när det exempelvis behöver gå till tandläkaren, för tolkning.
Därför är det viktig, berättade Yusuf att vi unga hjälper våra äldre, när de behöver handla eller vid deras kontakt med den svenska sjukvården. Vi unga har det många gånger ganska stressigt själva med t.ex. skolan, familj, jobb, kyrka och det är därför vi ibland känner att vi inte har tid för våra äldre, i större utsträckning än vad vi gör idag.

Även diskussionsfrågor om integration samt frågesporter om kyrkan, historia och geografi var planerade för dessa underbara och lärorika dagar som innehöll många väldigt intressanta och heta diskussioner.

Sammanfattningsvis var det en rolig och uppskattad resa med mycket skratt och glädje.
Det är genom dessa aktiviteter inom kyrkan och föreningar som våra ungdomar får en chans att umgås med varandra. Det är gemenskapen vi måste värdesätta och prioritera. Vi ser fram emot nästa aktivitet genom SOKU-Botkyrka och SOKU i helhet och vi hoppas att fler och fler ungdomar såväl unga och gamla dras och kommer till dessa lärorika aktiviteter.

Bilder från resan kan ni se på nedanstående adress: http://www.hallundanorsborg.nu/foreningar/soku

Hanna Aslan – SOKU-Botkyrka