Den 26-27 mars var det så dags för SOKU-Sveriges nionde årsmöte. Årsmötet hölls i Lövudden i Västerås där 15 av 22 föreningar var representerade. Totalt var ca 90 personer samlade.

Redan på fredagen samlades styrelsen för att förbereda inför helgen. Ett gäng från styrelsen anlände senare på fredagskvällen till Sverige från Syrien där de närvarat på munkvigningen av Milad Issa som nu vigts till deyroryo Samuel.

Tillsammans med den övriga styrelsen gick man igenom de sista förberedelserna. Efter att allt var klart och efter att man lastat ner all packning från en veckas resande i Syrien slocknade man ganska snabbt denna kväll.

Lördagen började med frukost och sedan incheckning för alla deltagare på årsmötet. Innan årsmötet satte igång fick man chans att ta en titt på den fina utställningen med böcker, broschyrer och musik som hade förberetts. Man fick också chans att beskåda den vackra ikonutställningen som fanns på plats under hela lördagen.

Strax efter elva satte årsmötet igång. Värdarna för helgen Emanuel Barhaido och Juliette Özgun från Västerås hälsade alla välkomna och lämnade sedan ordet över till ordförande Gunilla Togan som presenterade förbundet och dess arbete lite kort.

Till mötesordförande valdes Murat Posluk (f.d ordförande för SOKU) och till mötessekreterare Feride Tas.

Årsmötet började i tid enligt planerna men drog dock ut på tiden lite mer än beräknat. Detta bland annat på grund av att styrelsen lagt fram ett förslag till nya stadgar, som justerades en aning. Förslaget antogs av årsmötet och de nya stadgarna kommer att tas upp för beslut på alla lokalföreningars nästa årsmöten, då de också ska anta de nya stadgarna. De nya stadgarna innebär nu också att organisationen nu endast heter Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund med förkortning SOKU, dvs ”i Sverige” har tagits bort från namnet. Ordförande Gunilla Togan tackade den gamla styrelsen och de ledamöter som lämnade styrelsen, Andreas Bozyel, Mikael Aho Damar, Robert Saldamli, Sara Demir, Hulja Bayru och Gabriella Gecer. Med sig fick de en tavla med kristna motiv från Syrien. Även mötesordförande blev avtackad och lyckönskade den nya styrelsen.

Efter årsmötet som drog över ca 45 minuter var det dags för middag och därefter hölls en mycket intressant föreläsning som handlade om ikonmålning. Föreläsningen hölls av den grekisk ortodoxa biskopen Johannes Makarioupolis som själv har målat ikoner i ca 50-60 år. Han berättade att inte vem som helst kan måla ikoner utan man måste verkligen ha rätt känsla och oftast får man en uppenbarelse och målar ikonen därefter. Biskopen och två av ikonmålarna hade ställt ut flera vackra ikoner som tillsammans uppgick till ett värde av ca 200 000 kr eftersom ikonerna är målade på ett väldigt speciellt sätt och av riktigt guld.

Efter den gripande föreläsningen väntade alla med spänning för att se vem som blev utnämnd till Årets Syrian. Priset går till en person som jobbat för sin kyrka och de syrianska ungdomarna på ett hedervärt sätt. Utmärkelsen gick år 2005 till Mansura Ogur från SOKU-Norrköping, St Kyriakos som hade fått flera nomineringar. Lite mer om henne och hennes vackra tal kommer ni att få ta del av lite längre fram.

Efter detta passade man på att visa ett par utvalda foton från munkvigningen i Syrien och även ett kort filmklipp med ett budskap till ungdomarna som Patriarken Moran Mor Ignatius Zakka Iwas I lämnat. Han betonade bland annat vikten av att ta hand om våra förfäders kyrka och att vi ska fortsätta förvalta den. Han sa också att han inte längre är orolig för kyrkans framtid eftersom han ser oss ungdomar som arbetar och har genom oss fått ett stort hopp. I samband med detta delades också små radband ut till alla deltagande på årsmötet som en liten gåva från Syrien.

När kvällens program var över drog sig ungdomarna ner till samlingslokalen där det erbjöds chips, dricka och nötter. En liten mindre shahro hölls, där det pågick lekar såsom ringen och stol leken. Dans fanns naturligtvis också med som ett inslag under kvällen.

På söndagsmorgonen åkte vi alla tillsammans till gudstjänsten i St Koriakos kyrka i Västerås där Khoury Malke Yilmaz höll i gudstjänsten. Sedan var det utvärdering och dags att ta farväl. Den nya styrelsen fick dock sitta kvar ett par timmar för att ha ett kort möte.

Nya styrelsen för mandatperioden 2005-2006 består av följande:

Ordförande: Gunilla Togan
Vice Ordförande: Feride Tas
Kassör: Yosef Aydin
Sekreterare: Roba Chukro
Ledamöter: Jakob Yalgin
Hobil Varli
Emanuel Barhaido
Kennedi Akdogan
Meshlin Malki
Suppleanter: Juliette Özgun och Madlin Kurt
Revisorer: Suheyla Sever och Linda Vergili
Valberedning: Alexandra Shamoun, Daniel Yalin och David Aslan

Foton från årsmötet finns att hitta under Aktiviteter/ Möten.

Feride Tas