Kristna i Turkiet skulle utrotas – hela familjen överlevde

”Historien är inte slut, vi är mitt uppe i den”

Hapsuno Debasso är 101 år och fyra månader. Ändå minns han mycket väl vad som hände under ”Svärdets år” i början på förra seklet.
– Det tar ett helt liv att berätta allt det jag sett och hört, säger han.

Året var 1914. Hapsuno Debasso var tio år gammal och förföljelsen av kristna hade pågått under många år redan.

– Redan 1908 fattades beslutet att alla kristna i Turkiet skulle utrotas. Man beslutade att ta armenierna först, eftersom de var den största folkgruppen, säger han. Hapsuno Debasso tillhörde en rik, syriansk familj som hade stora ägor i regionen Turabdin. Av 300 familjer var Debassos den enda kristna familjen. Ändå lämnades de ifred under en lång tid. – Våra grannar såg oss inte som något hot och muslimerna var upptagna i andra byar med att döda, plundra, ta deras fruar och döttrar, säger Hapsuno Debasso.

Läs hela artikeln på Dagen >>

Dagen