Ungdomskvällarna i S:t Kyriakoskyrkan fungerar som en fritidsgård för syrianska ungdomar, med både bibelstudier och aktiviteter i lokalen intill kyrkan.

När NT är på besök i Brånnestad förbereder man sig inför påskhögtiden, som i år firas den första maj. I den syrisk-ortodoxa kyrkan hålls inte högtiderna samtidigt som vi i Sverige är vana med.

Det är fredag, kyrkans kvinnokommitté bakar goda bullar och diakonerna tränar på bönerna i kyrksalen. Diakoner är killar som hjälper prästen under gudstjänsten. Diakonissorna är tjejer som sjunger en del av bönerna.
Diakonissorna utgör den största delen av ungdomsgruppen, så det känns tyst på övervåningen utan de den här kvällen.

Diskuterar Bibeln Fader Josef Dag läser inför de resterande och diskuterar vad som egentligen menas med det som står i Bibeln. – Jesus sägs vara Davids son, men han är ju Guds son. Han kallades så för att David var av kungligt blod och Guds trogne tjänare, säger Josef Dag. Det blir tyst i rummet, när ungdomarna funderar på vad han sa. Till ungdomsgruppen kommer det nästan bara flickor och Mansura Ogur, 19 år vet inte varför killarna inte dras till kyrkan. – Det är jätteroligt här. Vi kan visa här vår gemenskap i kulturen och som kristet folk. Fader Josef bidrar mycket till att vi kommer, dessutom så har jag mina vänner här och det är kul att komma hit, säger Mansura. Mansura kommer hit mest på helgerna och är väldigt aktiv i kyrkan. Hon är vice ordförande, diakonissa och med på fredagarna under ungdomskvällen. – Våra ungdomar har åkt till Vatikanen i Rom och så åker de till Öland varje sommar och stannar ungefär i en vecka. Brånnestadskyrkan är med i SOKU (Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund) som arrangerar kyrkliga tävlingar på olika platser i landet. Senast vann de bibeltävlingen i Göteborg. Där fick de svara på frågor ur ett evangelium – en del av Bibeln. I år var det Matteusevangeliet.

Sporttävlingar Härnäst är det körtävling som också hålls varje år. Det finns även sportarrangemang som SUF (Syrianska Ungdoms Förbundet) anordnar. Tanken bakom tävlingarna är att syrianska ungdomar från olika delar i Sverige ska lära känna varandra.

/Andreas Ardic för NT.se NT.se>>

NT.se