Den stora, mäktiga syrianska flaggan, bärandes av två örnar, fyllde upp lokalen i S:t Petrus och Paulus Syrianska Ortodoxa kyrka i Hallunda.

SOKU-Botkyrka hade planerat in en hel aktivitetsdag, dit de bjudit in SOKU-Linköping, S:t Georgis och SOKU-Södertälje, S:t Afrem och självklart fanns också mediautskottet på plats.

Strax efter elva började gästerna att anlända. SOKU-Botkyrkas ordförande Yusuf Aydin höll ett snabbt välkomsttal innan det var dags för den härliga frukosten.

Innan vi tillfredställde våra tomma magar bad vi en kort bön tillsammans med munkarna deyroyo Mose och deyroyo Isa som skulle hålla i dagens föreläsning. Det kändes som ett naturligt sätt att börja dagen.

Huvutemat för föreläsningen var hur stor vikten är av att gå till kyrkan. Det var sannerligen en gripande och intressant föreläsning som deyroyo Mose och deyroyo Isa höll. Den enda nackdelen var att ett fåtal av de närvarande inte förstod syrianska. Som tur var fanns SOKU-Botkyrkas ordförande Yusuf Aydin på plats och översatte på ett lugnt och grundligt sätt vad munkarna berättade. Munkarnas budskap hade en sådan kraft som träffade en rakt i hjärtat. Det var svårt att tappa koncentrationen, som man i vanliga fall brukar göra. Med reaktionerna efteråt som: ” det där var knäckande”, ” det var klockrent”, ” den bästa föreläsningen”, tog vi oss en bensträcka.

I takt med schemat fortsatte vi dagens program med lite frågesport. Allesammans blev indelade i fem grupper där varje grupp skulle samarbeta i ett team. Frågorna var fritt skildrade, allt från bibliska frågor till historiska händelser.

Efter frågesporten var det dags att bege sig ut i solen för lite diskussioner om oss syrianer som folk. Vi använde oss utav den traditionella ”4-hörns leken” där ett påstående lästes upp följt av fyra alternativ. Det hände dock att vissa ändrade ståndpunkt efter att ha hört hur andra såg på frågan som disskuterades.

Vad passade inte bättre, om inte lite grillad korv efter de heta diskussionerna. SOKU-Botkyrka hade sina minigrillar på plats och grillandet sattes igång! Potatissalladen som fanns på plats var inte så populär som man hade trott, de flesta av oss syrianer är nog inte vegetarianer.

Efter att ha bekantat oss med några nya ansikten var det nu dags för lite uteaktiviteter. Som en marscherande armé vandrade vi runt Hallundas gator för att komma fram till den väldiga gräsplanen. Till vår förvåning hade ett gäng pakistanier omringat en stor del av planen, men som tur var fick vi också plats.

Efter ett par minuter hade vi kommit igång. Vi blev indelade i två lag och tog på oss våra gula och blåa västar. För att få igång lite laganda började vi kampen med brännboll. Efter ett par omgångar övergick vi till en lek som alla spelade när de var barn, nämligen ”äpplet”. En liten hejarklack hade även bildats av ”det fina folket”, som var klädda i festkläder.

Klockan närmade sig fem och man började höra kurrande magar på långt håll. Vi fick nog av att springa och tog en kort promenad till Botkyrka Folkhögskola. I väntan på den härliga maten som skulle ha varit på plats, underhöll vi oss själva med ”hand-leken”. Linköping förstod inte riktigt vad Botkyrka höll på med, men redan efter första omgången var Linköping villiga att ställa upp på leken. Leken blev snabbt populär så vi fick flytta oss till ett större bord så att alla fick plats. Spänningen steg och det var nu fyra spelare kvar i semifinalen. Mitt i finalen kom maten som fick alla att strunta i leken. Kycklingen, småpotatisarna och champinjonsåsen var på plats! Säger bara: Mums, mums och återigen mums!

Vi avslutade dagen med en liten mingelkväll. Underhållningen bestod av syriansk dans och massor med snacks. Ingen kan möjligtvis ha missat tjejerna som skrattade i kör, till roliga historier från Linköpings sida. Om man nu kan kalla de för roliga?

Ett stort tack till SOKU-Botkyrka som stod för arrangemanget, samt även till SOKU-Linköping och SOKU-Södertälje som gjorde dagen möjlig.

Under Aktiviteter / Lokalföreningar kan ni se bilder från aktivitetsdagen i Botkyrka.

SOKU´s Mediautskott