Hon säger sig få upp­enbarelser och sår som liknar dem Jesus fick vid korsfästelsen. I går var Myrna i Norrköping för att berätta om sina upplevelser.

Myrna från den syriska byn Soufanieh utanför Damaskus säger sig sedan 1982 ha fått uppenbarelser och stigman; sår som liknar dem Jesus fick vid korsfästelsen.

På måndagskvällen fanns hon på besök i Sverige och Norrköping för att berätta om sina upplevelser.

Spikhål i händerna

– Det är en stor händelse för oss att hon är här och det är inspirerande för oss som själva jobbar på att stärka vår relation till Gud, säger Gunilla Togan från St Marias syrisk ortodoxa kyrka i Norrköping. Myrnas uppenbarelser från Jesus och jungfru Maria ska ha handlat om en förening av de kristna kyrkorna. Även hennes stigman som syns som spikhål i händer och fötter och sår efter törnekronan sägs ha med kyrkornas ening att göra då de bara uppkommer när alla kristna firar påsk tillsammans. – Det har ur hennes händer droppat olja som sägs ha helat sjuka människor, säger Gunilla Togan. För henne är det viktigt att församlingen tillsammans fick ta del av budskapet att ena kyrkorna. – Det som det flesta kyrkor har gemensam är synen på Jesus. Det är den viktiga grund som vi ska arbeta vidare på, säger hon.

Själv katolik

Myrna har själv personliga erfarenheter av de olika kristna kyrkorna. Hennes make tillhör en gren av den grekisk ortodoxa kyrkan medan hon själv är katolik. Det var också den svenska katolska kyrkan som bjöd in Myrna till Sverige. Under Myrnas besök fick också de upp emot 800 personer som kommit från olika delar av landet chansen att ställa frågor till henne. – Jag är inget helgon utan bara en budbärare. Jag är som vilken människa som helst, svarade Myrna dem som undrade varför just hon valts ut.

Norrköping speciellt

Att Myrna under sitt Sverigebesök kom till just Norrköping beror på att hon har en speciell relation till församlingen. – 70 personer härifrån var nere i Syrien i mars. Flera av oss besökte då Myrna i hennes hem och vi har en god kontakt med kyrkan i Syrien, berättar Gunilla Togan.

/Lina Fagerberg, NT (Norrköpings Tidningar) Bilden tagen av: NT:s reporter.

Mediautskottet