Skymningen faller när jag vänder det sista bladet och läser de sista meningarna. Upp mot himlen tittar jag och ner för kinderna rinner tårarna. En mild sommarbris smeker mina kinder och torkar bort tårarna – Guds kärlek, allt är Guds kärlek. Vilken glädje!

Så bra är denna bok som inleds med ett citat av Johannes av Korset som väldigt mycket sammanfattar bokens handling: ”När skymningen faller över våra liv, kommer vi att bedömas efter hur vi har älskat.”

”Guds kyss” är skriven av Peter Kreeft som är professor i filosofi vid Boston College. Han är katolik och har gjort sig känd som en ödmjuk och ärlig förespråkare för kristen tro.

Så bra är denna bok som inleds med ett citat av Johannes av Korset som väldigt mycket sammanfattar bokens handling: ”När skymningen faller över våra liv, kommer vi att bedömas efter hur vi har älskat.”

”Guds kyss” är skriven av Peter Kreeft som är professor i filosofi vid Boston College. Han är katolik och har gjort sig känd som en ödmjuk och ärlig förespråkare för kristen tro.

Guds kyss handlar om Guds kärlek eller rättare sagt den kristna kärleken; Vad den är och hur den är. Kreeft bryter ner begreppet kärlek och använder sig av de grekiska orden: eros (åtrå, längtan), storge (ömhet, tillgivenhet), philia (vänskap) och agape (den kristna kärleken). Begreppet har utvattnats i dagens samhälle, menar Kreeft. Med det menar han att man har glömt bort den egentliga meningen av vad kärlek är, och vad kristen kärlek innebär.

Gällande agape skriver han att denna form av kärlek är den enda fullkomliga kärleken – den djupaste dimensionen. Det är en kärlek som kommer från Gud. Den är inte beroende av en känsla utan är ett val. Hur är detta möjligt kan man fråga sig? Kreeft ger exemplet att man inte alltid hyser ömma och varma känslor gentemot sig själv, utan ibland faktiskt tycker ganska illa om sig själv – efter t ex något man har gjort. Men för den skull hatar man inte sig själv, utan det kanske till och med är på grund av att man älskar sig själv som man inte tycker om sig själv!

Detta förklarar väldigt mycket, till exempel när Herren uppmanar oss att ”älska våra fiender”. Med andra ord förutsätter inte detta att du hyser varma och kärleksfulla känslor mot dina fiender! Inte ens Jesus hyste varma och ömma känslor mot fariséerna, han anklagade och tillrättavisade dem öppet – men dock älskade han dem (agape)!

Hela tiden hänvisar han till händelser i Bibeln eller citat från andra verk. Han tar t ex upp kärleken i teologin och andligheten. Dessutom förklarar han att bibeln är en ”kärlekshistoria” mellan Gud och människan. Gud är en älskare säger han!

Ett annat exempel ur boken värd att nämna är när Kreeft retoriskt frågar: ”Varför berör aposteln Johannes brev i princip endast kärlek? Jo, för att han kanske förstod att när allt kommer omkring – i slutändan – så är det, det enda som betyder något.”

Utan tvekan så är bok en mycket bra när det gäller kristen andlighet!

Boken är otroligt filosofisk och ibland måste man läsa om samma sak flera gånger för att förstå. Därför rekommenderas boken för lite mer vuxna personer. Pröva på, se det som en utmaning. Men vi garanterar er att om ni verkligen förstår budskapet så kan boken förändra er för alltid!

Mediautskottet