Har du vägarna förbi Holland, missa då inte tillfället att titta in i det första Syrisk-ortodoxa klostret i Europa.

S: t Ephrem klostret inrättades år 1981 när Hans Nåd Mor Julius Yeshue Cicek köpte det då gamla katolska klostret. Klostret är det första Syrisk ortodoxa klostret i Europa och invigdes den 7 juli 1984 av Hans Helighet Mor Ignatius Zakka I Iwas. Idag är klostret sätet för den Syrisk ortodoxa kyrkan i Holland och Mellaneuropa.

Redan innan du når själva klosterbyggnaden häpnas du av den vackra ingången till klostret, ett stort valv prytt med ett ortodoxt kors, likt de flesta ingångar till våra kloster och kyrkor i Turabdin (Turkiet).

Otroliga marker och odlingar så långt ögat kan nå och en vacker klosterbyggnad med en aula byggd till ära av Hans Nåd Mor Philoxenos Dolabani. Men det som man häpnas mest av är nog den frid man finner när man vandrar omkring i dessa vackra områden.

Klostret och markerna köptes 1981 men har hela tiden utvecklats sedan dess. En stor kyrka har byggts på området. Det speciella med denna heliga kyrka är att den har en stor begravningsplats för biskopar och präster under själva byggnaden. Detta påminner också om våra gamla kyrkor som finns i sydöstra Turkiet. I denna lokal finns plats för drygt ett 100-tal präster/munkar och även 4 platser för biskopar under altaret. På denna plats vilar två av våra stora biskopar, den ena Mor Athanasius Samuel före detta biskop av USA och den andra Mor Filixinos Elias som var biskop i Turkiet.

Kyrkan tillägnades Jesu Moder Heliga Maria och invigdes den 14 augusti 1994 av Hans Helighet Mor Ignatius Zakka I Iwas och ett stort antal biskopar från hela världen.

Det går inte att undvika att fascineras av den stora begravningsplatsen för de Syrisk ortodoxa troende. Som inne i en vacker trädgård finns gravar för troende beläget en bit bort från klostret. En stor häck har man rest runt begravningsplatsen och minst en gång i veckan kommer munkarna hit och sjunger kyrkopsalmer.

S: t Ephrem klostret har även varit en skatt för den Syrisk ortodoxa kyrkan, detta eftersom platsen varit känd för att producera en massa olika böcker, vilket fortfarande pågår. Dessa skrifter är mestadels handskrivna, vilket vittnar om hur mycket tid och arbete man lagt ner på dessa verk. På senare tid försöker man även att skriva nya böcker med datorns hjälp.

Kyrkorna hade förr i tiden väldigt få religiösa böcker, men denna tid är förbi, tack vare en stor kyrkofader, Mor Julius Yeshue Cicek. Idag finns det ofantligt många böcker i flera hundra kopior som kan köpas och läsas av alla intresserade. Mor Julius Yeshu Cicek har låtit den Syrisk ortodoxa kyrkan blommat genom hans stora tillgivenhet. Kyrkan har växt sig allt starkare och återigen blommat genom den litteratur som biskopen skrivit av sin kärlek till den Syrisk ortodoxa kyrkan.

Mor Julius Yeshu Cicek föddes 1942 i övre Kafro i Turabdin, hans far var fader Barsawmo och hans mor (Bath-Qyomo) Sayde. Vid nio års ålder studerade han vid Saffransklostret (Deyr-ul-Zafaran) i Turkiet där han studerade syrianska, turkiska, arabiska och även teologi.

1958 vigdes han till diakon och blev sekreterare åt Hans Nåd Mor Philoxenos Hanna Dolabani. 1960 vigdes han till munk åt S:t Gabriels klostret där han även undervisade och kopierade många böcker med hans otroligt vackra handstil.

När fader Shabo Guenes, abboten av klostret gick i pension 1962, valdes fader Yeshue Cicek till abbot. 1969 vigdes han till präst av Mor Iwannis Ephrem Bilgic. Efter flera års studier i olika delar av världen återvände han 1977 till Europa och bosatte sig i Holland.

Fader Yeshu Cicek började publicera Kolo Suryoyo, en tidning för det syrianska folket i Europa. Han vigdes år 1979 till Biskop av Hans Helighet Patriark Jakob III.

S: t Ephrem klostret var i början av 80 talet ett litet frö man sådde, men idag är det en vingård som vi är stolta över.

Josef Aslan, Mediautskottet.