En konflikt mellan flygbolaget Sas och researrangören NTT har drabbat flera hundra svenska resenärer. Maria Tas och Khouloud Elia är två av dem. För ett par veckor sedan tvingades de lämna kvar sitt bagage vid hemresan från Syrien. Nu har de hamnat mellan byråkratins stolar – där ingen ger besked eller tar ansvar för väskorna.

Bakom konflikten mellan flygbolaget SAS, som hyr ut flygplan till researrangören NTT Travel Group, ligger obetalda hyror på cirka 20 miljoner kronor.

Efter flera försök att komma överens fick SAS nog och bröt avtalet. Flera hundra svenska resenärer blev då strandsatta i städer som Kairo, Damaskus, Beirut och Tunis.

För Khouloud Elia och Maria Tas del började allt på Damaskus flygplats. Tillsammans med elva andra från Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige hade de varit på en tre veckor lång studieresa på ett kloster i Damaskus. Hemresan var planerad till den 1 september – samma dag som avtalet bröts. När SAS drog in sitt plan hyrde NTT i stället in en maskin av lågprisbolaget Flyme för att ta hem resenärerna.

Men flygplanet visade sig vara mindre än SAS-planet och kaoset var ett faktum.

– Alla fick inte plats och små barn placerades i knäna på främlingar. Det var så mycket folk och allt var fullständigt ostrukturerat, säger Maria Tas. Bristen på såväl utrymme som information gjorde stämningen ombord hätsk och upprörd. Att piloten sedan meddelade att planet var överlastat och att allt bagage måste lämnas kvar gjorde inte saken bättre.

– En kvinna skulle översätta till arabiska men hon var själv så upprörd och aggressiv att folk blev ännu mer stressade, säger Khouloud Elia. Efter två timmar lyfte dock planet – utan bagage men med ett löfte att det skulle anlända till Arlanda nästa dag.

Det var tre veckor sedan och än har ingen sett skymten av sina väskor. Maria Tas, Khouloud Elia och de andra har under tiden försökt få svar. Men ingen vill ta ansvar och i stället har de bollats fram och tillbaka mellan Flyme, NTT och bagagehanteringen på Arlanda. – De som har hand om bagaget för Flyme var rent otrevliga och skrek att det inte var deras ansvar. Alla verkar skylla på varandra, säger Khouloud Elia.

För att läsa hela artikeln hänvisar vi till: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_10613154.asp

/Artikeln hämtad från Svenska Dagbladet, publicerat 24 september 2005 av Hanna Nilsson.

Mediautskottet