Två tuffa men väldigt lärorika månader väntade 7 syrianska ungdomar från Sverige i S: t Afrem klostret (teologiska universitet), Syrien. Efter flera jobbiga timmars flygfärd landade vi äntligen i Damaskus flygplats där vi välkomnades av en av klostrets elever och som skulle visa sig bli vår lärare, Michel Issa.

Efter mottagandet på flygplatsen av Malfono Michel var det dags att sätta sig i en servicebil och åka vidare till det efterlängtade resmålet, S: t Afrem klostret. Väl framme vid klostret stod S: t Afrems dörrar öppna med elever och munkar sittandes utanför.

Väldigt spända och nervösa steg vi ut ur servicebilen, tog vårt bagage och gick fram och hälsade på eleverna och munkarna och återigen fick vi ett varmt mottagande och inte minst av klostrets rektor, Abona Mattias som har sina rötter i Sverige. Med Malfono Michel i täten gick vi in i klostret och mot vårt rum, samtidigt som tankarna for runt i huvudet. Tanken på vad som kom att vänta oss var väldigt positiv. Detta skulle bli en ny upplevelse för en del av oss (med blandade känslor)?.

På vägen upp till vårt rum kom det fram elever från alla möjliga håll och hälsade oss välkomna till klostret. Man vågade inte riktigt ta för sig utan tankarna riktades mot att återhämta sig från resan. Eleverna envisades med att vi skulle ta en bit mat innan vilan vilket vi gjorde för att på bästa möjliga sätt få en bra sömn och därmed var dag ett slut för oss.

En vanlig dag i klostret: En vanlig dag inleddes med en tidig uppstigning kl 06:30 av (Hazoyo, klostrets ringare George) en 30 min förberedelse inför morgonbönen i klostrets kyrka på plan 3. Det var väldigt jobbigt att stiga upp p.g.a. sömnbrist som berodde på att vi satt uppe rätt länge på kvällarna och pluggade. Efter två gångers klockringning och George stormande i rummet skrikande; ”Shabab Shabab Qomo” (grabbar grabbar stig upp) så var man mer eller mindre tvungen att stiga upp. Man förberedde sig genom att borsta tänderna, tvätta ansiktet osv. Sedan ringde kyrkoklockan och så var det dags för morgonbön som varade i ca 50 -60 min. Efter varje bön så gick det fram en elev eller en munk för att läsa ett kapitel ur bibeln. Direkt efter morgonbönen gick vi ner till köket som ligger på plan 1 och åt vår frukost. Varje måltid inleddes och avslutades med en bön som hölls av en prästmunk. Efter frukosten brukade man ta en promenad för att smälta maten och ta lite frisk luft för att starta dagen på bästa möjliga sätt. Kl 09:00 satte lektionerna igång som för oss startade med ”Qånone” grammatik med vår älskade vän och lärare Michel Issa som även han har sina rötter i Sverige, Norrköping. Första lektionen varade i ca 75 min. Under denna lektion fick vi lära oss hur man böjer ord i olika tidsformer, meningar på (Khtobånoyo) samt fraser. Sedan var det en 15 min paus som följdes av ”Tekso, Beth Gazo eller Zmiråthå Dfardayso” även denna lektion varade i ca 75 min. Återigen var det en 15 min paus som denna gång följdes av lunch. Eftersom frukosten inte mättade och efter två energikrävande och tuffa lektioner med Malfono Michel så var det alltid full fart mot matbordet.

Mellan 13:00-15:30 så var det håltimme. Man kunde antingen vila, plugga eller göra något annat beroende på hur pigg eller trött man var. Kvällsbönen började kl 16:00. Ännu en gång var det en klockringning 30 min innan bön och ännu en förberedelse. Efter kvällsbönen som varade i ca 25-30 min hade eleverna lektion i ca 2 timmar. Återstående tid till kvällsmaten var ca 30 där man fick hitta på något.

Sista klockringningen var vid 19:25 tiden, 5 min innan kvällsmaten. Eftersom det var en lång tid mellan lunchen och kvällsmaten så var vi väldigt hungriga och inte minst för att nämna den sista lektionen. Efter maten så brukade vi som traditionellt ta en skön promenad och njuta av tillvaron.

Två gånger i veckan (tisdag och lördag) var det storstädning i klostret där varje elev eller grupp hade var sitt ställe att städa och vår grupp som bestod av 7 personer hade blivit tilldelade klassrummen, toaletterna och korridoren, allt på första plan, alltså vid ingången till klostret. Vi som grupp delade in oss själva i två grupper där grupp 1 bestod av 3 personer och grupp 2 av 4 personer. Båda grupperna skiftade arbetsområden. Ena gången hade grupp 1 de fyra klassrummen och grupp 2 korridoren och toaletterna och andra gången var det tvärtom. Städningen var pricken över i: et. Sedan var man utmattad, trött och svettig och det som skulle sitta bra då var en skön dusch. Eftersom det var en tisdag så var det tillåtet att duscha. Duscha fick man göra tre gånger i veckan, tisdag, torsdag och lördag. Duschande utöver dessa dar krävde tillåtelse av Abona Mattias.

Efter duschandet började pluggandet på egen hand. En del av oss ville ta vara på sin tid och pluggade därför väldigt sent på kvällarna medan andra ville få sin goda sömn. Då lyset slocknade vid 22:00 tiden så fick man antingen gå ner till något av klassrummen, sitta i telefonrummet eller sitta ute och plugga. I snitt gick vi och lade oss runt 01:00 tiden. Dagen gick mot sitt slut och det var dags att gå och lägga sig.

Mål med resan: Vårt främsta och viktigaste mål var att lära oss det syrianska språket och utvecklas som människa. Men också genom att ta med sig hem det lilla extra såsom respekt i både tal och uppförande. Vara en hjälpande hand då t ex någon behöver din hjälp så är du där och ställer upp osv. Det är inte bara att komma hit och klara av sin uppgift och sedan åka hem och visa upp sig utan man kommer till klostret för att vara ett gott föredöme för vår kyrka men främst för Sveriges syrianska ungdomar.

Slutsats: Efter två månader i S: t Afrem klostret kan vi nu som grupp konstatera att vår sommar varit väldigt lyckad. För en del av oss var resan till klostret menad för att plugga men för en del andra som en semester men samtidigt lite pluggande. Vi har lärt oss väldigt mycket och hoppas att vi kanske kan dela med oss av det vi har lärt oss i framtiden.

Vi tackar Herren i första hand för en sådan lärorik och kul resa och hoppas på en ny resa framöver. Till sist vill vi också tacka alla som stöttat oss under denna fantastiska resa. Vi vill speciellt tacka alla i S: t Afrem klostret i Syrien. H.H. Patriarken, Rektorn för klostret Rabban Deyroyo Mattias Nayis, Deyroyo Samuel Issa som funnits till hands när vi behövt någon. Vi fick ta emot väldigt fina råd som är väldigt bra för framtiden, både kroppsliga som andliga råd. Vi vill ge ett stort tack till vår älskade lärare Michel Issa som stöttat oss och väglett oss under hela vår tid i klostret. Han offrade väldigt mycket av sin tid för oss, för att vi skulle lära oss vårt språk, om vår kyrka, vår tro, trivsel och helt enkelt få ut så mycket som möjligt av vår resa. Vi vill också tacka alla andra i klostret, munkar och elever som alltid ställt upp för oss när vi behövt hjälp och som även de gjort resan lärorik och rolig. Sist men inte minst så vill vi också tacka våra föräldrar och församlings präster som hjälpt oss till att denna resa blivit möjlig.

Som avslutning vill vi att ingen glömmer vem dem är och vilken deras tro är. Bön och meditation är vägen till mycket, och detta var något som vi la väldigt mycket märke till i klostret. Glöm inte att be, för bönen är beskyddande. Må Gud stärka er allihopa.

Tack!

Vi som var med och studerade i S:t Afrem klostret var; Augin Göz från Göteborg, David Özmen, Elias Elia, Michael Mourad och Afram Tongur från Norrköping, Rafael Yevno och Paul Kasselia från Örebro.

Rafael Yevno, David Özmen och Augin Göz.