Den 30 september – 2 oktober var det dags för SOKU:s andra religiösa veckoslutskurs. Det var uppemot 50 förväntansfulla syrianer från olika städer som hade tagit sig till Ljungsbro i Linköping, alla för ett och samma syfte: Nämligen att komma närmare sin Gud.

Sent på fredagskvällen väntade personer ivrigt från olika SOKU-föreningar på att programmet skulle börja.

Jakob Yalgin, Gabriella Kilic och Sandra Özmen, som var värdarna under dessa tre dagar, välkomnade alla till veckoslutskursen och gick igenom programmet för de närmaste dagarna.

Följt av detta fick vi även en kort presentation av SOKU:s ordförande Gunilla Togan.

Vi började lugnt med några enkla gruppövningar där vi fick lära känna varandra lite bättre. Dem ansvariga delade in oss i grupper där vi fick i tur och ordning fick berätta om oss själva. När vi hade fått bekanta oss med varandra var det dags för kvällsmat. Kvällen avslutades sedan med en meditation som leddes av gruppen från SOKU som tidigare studerat i klostret i Syrien.

Lördagsmorgonen började med frukost där alla åt sig mätta för att orka med det tuffa schemat som hade planerats under dagen.

Runt 10-tiden var det dags för helgens första föreläsning som skulle hållas av Fader Josef Dag från Norrköping. Ämnet som han skildrade var Teodicé-problemet ’’Om Gud är både god och allsmäktig, hur kan då onda händelser inträffa?’’ Många utnyttjade anteckningsblocken som låg på varje stol, och snart började den ena efter den andra skriva för fullt. Det fanns inte en enda person som inte satt uppmärksam och lyssnade när Fader Josef Dag föreläste med en gripande ton.

Nästa tema var Krister Renards föreläsning som handlade om Skapelsetron/Evolution ’’Stödja, sprida och försvara den bibliska skapelsetron”. Denna intressanta föreläsning väckte en hel del frågor hos åhörarna och Krister fångade verkligen uppmärksamheten bland syrianerna på plats.

När den tredje och sista föreläsningen skulle hållas av Munkprästen Abuna Afram var de flesta trötta och hungriga, men trots detta ansträngde sig alla och lyssnade uppmärksamt på vad föreläsaren hade att förmedla. Denna föreläsning handlade om hur vi i dagens samhälle ska försöka leva enligt Bibelns lära.

Som tack för de fascinerande föreläsningarna överlämnades en blomma till föreläsarna och alla bjöds på fika efteråt!

Men det var inte bara föreläsare utifrån som fick chansen att förmedla något. Nej, det var även dags för delegaterna från SOKU som studerat i patriarkatet, att hålla föredrag. Här berättade dem sju representanterna vilka förväntningar de hade innan resan, och om vad man varit med om under resans gång. Med glädje fick vi även ta del av en kort filmvisning på 15 minuter, och fick därmed en inblick på hur deras vistelse var. Man kunde se hur lyckliga gruppen var under sitt besök i Syrien.

Eftersom temat för veckoslutskursen var kristendom, fanns det givetvis en tipspromenad med frågor kring kristendomen. Det fanns även ett par stycken som ivrigt öppnade Bibeln för att få svar på sina frågor. Självklart utsågs även vinnare som tilldelades fina priser.

Innan kvällens meditation var det dags för delegaterna från SOKU att lära oss lite lovsånger. Den ena psalmen heter ”Qabel brahmajk” och den andra ”Mer kärlek”. Sedan fortsatte gruppen med att anordna en kvällsmeditation. Temat för meditation var; att samtala med Gud.

Dagen avslutades med en filmkväll och vi bjöds även på kvällsmacka och snacks.

Tidigt på söndagsmorgonen åt vi snabbt frukost för att sedan skynda oss till kyrkan. Vi skulle för första gången ta del av en ungdomsgudstjänst. Prästen Chori Suleyman såg till att gudstjänsten hölls på både svenska och syriska. Både diakoner och diakonissor bidrog på olika sätt denna gudstjänst. Efter gudstjänstliturgin åt vi lunch och senare var det dags för Chori Suleyman att hålla i en föreläsning. Innan han började sitt föredrag talade han om hur glad han var över att få se så många ungdomar som hade samlats denna dag. (Chori Suleymans föreläsning kommer vi presentera på hemsidan framöver för alla er intresserade som vill läsa den).

Det var dags för kursens sista punkt; diskussionsfrågor och utvärdering. Diskussionen uppskattades av många och alla som hade nåt att framlägga fick nu möjligheten.

Veckoslutskursen hade nu närmat sig sitt slut. Det var dags att skiljas åt. Men alla var belåtna ändå. Varför? Jo, för nu hade det blivit dags att föra vidare all kunskap som man fått ta del av under kursens gång till andra människor.

Mediautskottet