Den förre pingstpastorn Bertil Bengtsson fick i söndags ta emot Syrisk-ortodoxa kyrkans utmärkelse, Mar Afram-medaljen. Det är första gången i historien som utmärkelsen ges till en person utanför det egna samfundet.
– Det är naturligtvis en stor ära för mig att få den här utmärkelsen. Det känns väldigt roligt att få en sådan här hedersbetygelse, säger Bertil Bengtsson. Under sitt mångåriga engagemang för assyrier och syrianer har Bengtsson bland annat hunnit med att skriva boken ”Svärdets år”

som handlar om folkmordet på kristna som ägde rum i det osmanska riket under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Boken kom ut i november 2004.

– Jag tror att den här boken var en starkt bidragande orsak till att jag fick utmärkelsen, berättar han. Under gudstjänsten, som hölls i Södertälje, fick Bengtsson också ta emot ett kors som signerats av Syrisk ortodoxa kyrkans patriark i Damaskus.

För att läsa artikeln hänvisar vi till: http://www.dagen.com/nyheter/artikel.asp?ID=97700

/Artikeln hämtad från Dagen, publicerat 18 oktober 2005 av Martin Karlsson.

Mediautskottet