SOKUs nionde körturnering ägde rum i S:t Petrus och Paulus kyrka i Norsborg med SOKU-Botkyrka som medarrangör.

10 körer hade i månader tränat på utvalda psalmer för att på lördagsmorgonen framföra dessa i den fullsatta kyrkan.

Dagen började med regnigt väder, men självklart spelade inte detta någon roll eftersom gemenskapen i kyrkolokalen fick oss att glömma bort allt annat. När deltagarna hälsats välkomna serverades det frukost i den närliggande festlokalen.

Körturneringen satte igång kl 12.00 med den traditionella ”Tå bashlom råh’yo sharirå” (kom i frid sanne herde) där S:t Petrus och Paulus kören välkomnade Hans Nåd ärkebiskopen Mor Dioscoros Benjamin Atas medan folket applåderade och kvinnorna jublade traditionellt.

Därefter hälsades alla hjärtligt välkomna med tal av biskopen, SOKU:s ordförande Gunilla Togan samt Emanuel Barhaido och Madlin Kurt, representanterna från SOKU:s förbundsstyrelse. SOKUs ordförande Gunilla Togan och Soku Botkyrkas ordförande Yusuf Aydin passade även på att hylla vår patriark Hans Helighet Moran Mor Ignatius Zakka I Iwas och gratulera honom till hans 25-års jubileum.

Därefter fick gruppen som åkte på sommarkurs i augusti och läste tre veckor i patriarkatet framföra en hyllningspsalm till Hans Helighet som skrevs och framfördes i klostret i Sednaya, Syrien. Dagens värdar från SOKU-Botkyrka , Peter Aslan och Helena Aslan tog sedan över och då kunde turneringen sätta igång. Alla körer fick först sjunga den obligatoriska psalmen ”Iro men rawmo”, akapella som var ett nytt inslag i körturneringen. Sedan var det dags för första framträdandet. Daniel Togan och Kristin Gecer (SOKU-Norrköping, S:ta Maria) sjöng tillsammans lovsången ”Glory” på engelska.

Sedan var det dags för körerna att få framföra en valfri psalm. Återigen sjöng körerna väldigt vackert och man började undra vilka finalisterna skulle bli. Men innan finalisterna skulle utses var det dags för lunch i kyrkans festlokal.

I kyrkans stora festlokal serverades mat till flera hundra personer som kommit från både nära och långa håll. Förutom kyrklig aktivitet passade S: t Petrus och Paulus kyrka på att visa upp de olika aktiviteterna som finns i kyrkan. Traditionell folkdans visades upp för den stora folkmassan som befann sig i lokalen, och klappandes till takten följde de drygt 25 ungdomarna som dansade.

Efter lunch var det dags för ytterligare framträdanden i form av S:t Petrus och Paulus yngre diakonisskör. De framförde hymnerna Qrole Aloho och Al Taráyk Ito. Strax därefter var det dags för ett framträdande från SOKU-Göteborg. Yuhanes Kurt och Augin Göz framförde psalmen ”Bsebjon”.

Nu blev det dags att besvara frågan som de flesta funderat över – Vilka körer hade gått till final? Domarna hade utsett tre finalister: SOKU-Botkyrka, S:t Petrus och Paulus kör, SOKU-Södertälje, S:t Tomas kör och SOKU-Tensta S:ta Marias kör.

Finalisterna fick framföra sina finalbidrag och sedan blev det dags för ärkebiskopen Mor Dioscoros Benjamin Atas att presentera årets diakoner och diakonissor i respektive städer som tidigare hade nominerats av sina kyrkor. Alla som nominerades fick ett diplom samt en vacker ikon på Jungfru Maria. Årets diakoner och diakonissor år 2005 är:

Årets diakonissor:

SOKU-Göteborg S:t Johannes församling – Cecilia Marawgeh

SOKU-Jönköping S:t Dimets församling – Linda Youssef

SOKU-Norrköping S:ta Marias församling – Vivian Morad

SOKU-Södertälje S:t Afrems församling – Rima Alptekin

SOKU-Södertälje, S:t Tomas församling – Mariam Alshamani

SOKU-Norrköping S:t Kyriakos församling – Georgia Musche

SOKU-Tensta S:ta Marias församling – Petra Bolus

SOKU-Flemingsberg S:t Matti & S:t Behnans församling – Sali Maen Josef

SOKU-Botkyrka S:t Petrus & Paulus församling – Silvia Tas

SOKU-Örebro S:ta Marias församling – Alexandra Kurt

Årets diakoner:

SOKU-Göteborg S:t Johannes församling – Matay Bulun

SOKU-Jönköping S:t Dimets församling – Simon Atasayar

SOKU-Norrköping S:ta Marias församling – Daniel Yalin

SOKU-Södertälje S:t Afrems församling – Hobil Varli

SOKU-Södertälje, S:t Tomas församling – Daoud Abdalla

SOKU-Norrköping S:t Kyriakos församling – Nawar Melke

SOKU-Botkyrka S:t Petrus & Paulus församling – Stefan Aydin

SOKU-Örebro S:ta Marias församling – Paul Kass Elia

Nu blev det äntligen dags att presentera vinnarna. Men nu meddelades istället att två körer, SOKU-Botkyrka och SOKU-Södertälje (S:t Tomas) fått lika många poäng och de skulle få framföra sitt bidrag ännu en gång för att en vinnare skulle kunna utses. Sedan blev det äntligen dags att meddela vilken kör som hade vunnit körturneringen 2005 och därmed få mottaga den fina vandringstavlan och 5000 kr i projektbidrag till den vinnande föreningen som förhoppningvis kommer att ägnas åt ett religiöst projekt.

Slutligen hade juryn enats om ett beslut. På 2:a plats hamnade SOKU-Södertälje (S:t Tomas), vilket automatiskt innebar att SOKU-Botkyrka för första gången vunnit körturneringen. Under stort jubel och glädjesång firades segern.

SOKUs nionde körturnering avslutades med fotografering i kyrkan, men festligheterna fortsatte sedan med en alkoholfri ungdomsfest, som arrangerades av SOKU-Botkyrka.

Ett 500-tal ungdomar hade samlats till festen och med en vacker röst höll Tomas, en ny duktig sångare folket på dansgolvet hela kvällen.

Förbundet gratulerar vinnarna SOKU-Botkyrka S:t Petrus och Paulus kyrkans kör till första priset och tackar samtliga deltagare och publiken för en underbar körturnering 2005!

Deltagande körer år 2005:

SOKU-Tensta S:ta Maria kör

SOKU-Botkyrka S:t Petrus och Paulus kör

SOKU-Jönköping S:t Dimets kör

SOKU Södertälje S:t Afrems kör

SOKU-Södertälje, S:t Tomas kör

SOKU-Göteborg S:t Johannes kör

SOKU-Örebro S:ta Marias kör

SOKU-Norrköping, S:t Kyriakos kör

SOKU-Norrköping S:ta Marias kör

SOKU-Flemingsberg S:t Matti & S:t Behnans kör Bilderna finns under Aktiviteter / Körturnering

Mediautskottet