I slutet av november genomfördes en unik resa från Sverige till det historiska landet Egypten. Resan skulle ta ett antal representanter från de ortodoxa församlingarna samt de ortodoxa ungdomsförbundet i Sverige på en upptäcktsfärd flera tusen år tillbaka i tiden. Denna pilgrimsresa skulle även ge deltagarna en djupare inblick och förståelse för den koptisk ortodoxa kyrkan och dess traditioner som en av de allra första kristna församlingar, grundad av en av de sjuttio apostlarna, evangelisten S:t Markus.

Som ett led i det interortodoxa arbetet som Studieförbundet Bilda har arbetat hårt med det senaste året stärkte detta projekt den gemenskap som länge efterfrågats. Pilgrimsresan till Egypten var ett av momenten i projektet unga teologer.

Under resan besöktes retreatcentret Anafoura utanför Kairo där gruppen spenderade fyra nätter i en mycket harmonisk och fridfull miljö. Biskop (Anba) Thomas från den koptisk ortodoxa kyrkan hade varit en initiativtagare till det fantastiska bygget som genom sina möjligheter kunde förena väst med öst i dess vackra mystik, symbolik och stillhet som av många efterfrågas.

p> Gruppen deltog under morgonböner på Anafoura. Under en av dagarna fick vi ett härligt besök från Storbritannien av bla Anba Seraphim som deltog under den interortodoxa konferensen som ägde rum på Sigtuna i maj 2005. Anba Thomas guidades oss den första dagen i Anafoura och förklarade bygget och dess symbolik.

Under dagarna gjorde gruppen flertalet utflykter till de kloster som låg i närheten. Under lördagen besöktes det magnifika S:t Minas kloster där även påven Kyrillos III ligger begraven. Det var en otrolig upplevelse att få höra om den koptisk ortodoxa kyrkans största helgon genom tiderna. Under kvällen åkte vi för en snabb visit genom Alexandria. Sorgligt nog fick vi inte möjlighet att besöka de ortodoxa kyrkorna i Alexandria pga de oroligheter som den senaste tiden har inträffat som grundar sig i det förtryck som de kristna grupperna får utstå. Gruppen fick istället en snabb blick av den berömda staden Alexandria och sedan åt vi på en fiskrestaurang för att sedan åka tillbaka till Anafoura.

Dagen efter åkte vi till klostret S:t Bishoy där vi närvarade under en gudstjänst på morgonen. Vi besökte flera kloster under dagen, bla klostret Al Soriani där flertalet syrisk ortodoxa munkar levde och byggde upp klostret under de första århundradena. Vi fick också en förläsning av Fader Dorotej om munklivet som är den väg han själv valt och lever idag i ett ortodoxt kloster i Borås.

Under måndagen besökte vi klostret El Baramous där vi besökte Fader Antonio som även levt i Sverige under ett antal år. Där fick vi även en föreläsning av biskopen. Därefter bar resan till Kairo. Där besökte vi Fader Benjamin i gamla Kairo och fick en rundvandring i kyrkan och en diskussionsstund om kyrkans verksamhet.

Under tisdagen besökte vi gamla Kario och träffade Fader Benjamin. Vi var i det berömda muséet i Kairo där vi fick se mängder och åter mängder av arkeologiska fynd från den forna egyptiska tiden. Under kvällen åt vi en trevlig middag uppe på Kairos torn. En del utförde även lite shopping på kvällen.

Under onsdagen besökte vi S:ta Marias hängande kyrka där vår Herre Jesus Kristus med familj ska ha bott en tid under flykten till Egypten. Vi var också i al-Moukattam (Sopstaden) utanför Kairo och fick en otroligt lärorik upplevelse. Människor som lever och jobbar bland sopor men bar ändå på en stolthet långt bort från det man tidigare sett. En stolthet över att ha vår Herre Jesus Kristus i sitt hjärta.

Under kvällen fick vi möjligheten som många drömmer om. Vi närvarade under Påve Shenoudas föreläsning och vår stora förhoppning var att få träffa honom. Tyvärr fick vi inte den möjligheten, men det var trots det en stor upplevelse att tillsammans med tusentals andra människor får höra Hans Helighets ord denna kväll. Vi träffade en syriansk munk i kyrkan som berättade att han hade en syrisk ortodox församling i Kairo.

Under torsdagen besökte vi pyramiderna som många länge väntat på. De var enorma och fantastiska. En hel del fotografering blev det också innan vi lämnade platsen för att bege oss till en butik där man framkallade papyrus.

Att vistas i Egypten bland kopterna är väldigt speciellt. Man får se en del av verkligheten som man inte trodde fanns. Vad gömmer sig egentligen bakom dessa vänliga ansikten som man mötte överallt? För samtliga deltagare blev denna resa mycket inlevelsefull, känslosam och givande.

Det var en ära att möte människor från Egypten, från den koptisk ortodoxa kyrkan med den starkt brinnande kärleken för sin kyrka.

Vi vill tackar även resesällskapet för den fina gemenskapen:

Fader Dorotej – Serbisk Ortodoxa Kyrkan
Fader Misha – Serbisk Ortodoxa Kyrkan
Bojan – Serbisk Ortodoxa Kyrkan
Nevena – Serbisk Ortodoxa Kyrkan
Neb – Serbisk Ortodoxa Kyrkan
Ehab – Koptisk Ortodoxa Kyrkan
Kristin – Koptisk Ortodoxa Kyrkan
Abraham – Syrisk Ortodoxa Kyrkan
Ninos – Syrisk Ortodoxa Kyrkan
Michael – Studieförbundet Bilda
Elias – Studieförbundet Bilda
Ephraim – Studieförbundet Bilda
Pierre Aziz – Studieförbundet Bilda
Sven – Studieförbundet Bilda
Joachim – Studieförbundet Bilda

Sist men inte minst ett tack till de små medpassagerarna Anton och Makrina.

Deltagare från SOKU Yusuf Aydin och Gunilla Togan. Bilder från resan, november 2005

Yusuf Aydin och Gunilla Togan