Våld utbröt på lördagen i Alexandria i Egypten efter att en man som dödats i en koptisk kyrka begravdes.

Al Jazeera rapporterar att flera hundra kopter deltog vid begravningen av 78-årige Noshi Atta Girigs, som knivdödades på fredagen. Ytterligare minst fem personer skadades i attacker i tre kyrkor i Alexandria.

Lördagens begravningsprocession förvandlades till en demonstration för att samla kopterna.

När processionen lämnade kyrkan efter jordfästningen, på väg till kyrkogården, drabbade kopterna samman med muslimer. Muslimer och kopter slogs på gatorna i Alexandria och stenar kastades från de omkringliggande byggnaderna. En bil sattes i brand och skottlossning kunde höras.

Al-Jazeera säger att demonstranterna fördömde attacken i kyrkorna och krävde att kopterna ska skyddas mot vad de kallade ”förtrycket”. Säkerhetsstyrkor ingrep och separerade de stridande från resten av processionen.

Den egyptiske inrikesministern meddelande på lördagen att en 25-årig man gripits för dådet. Mannen beskrivs som ”mentalt instabil”.

Poliskällor sa på lördagen till AFP att det var två män som utförde knivattackerna och att 25 personer skadats. Enligt vittnen ska den 25-årige mannen ha skrikit ”Det finns ingen gud utom Allah, och Mohammed är hans profet” medan han attackerade kyrkobesökarna.

Enligt nyhetsbyrån Mena ska säkerhetsstyrkor ha bevakad de koptiska kyrkorna i Alexandria under lördagen.

Egyptens Muslimska brödraskap fördömde attacken.

10 procent av Egyptens befolkning är kristna kopter.

Datum: 2006-04-15, Dagens nyheter.

För att läsa artikeln hänvisar vi till:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=537476

Artikel ur Dagens Nyheter.