Det är långfredag och basstämman av diakoner ljuder i den vackra kyrkan. Ganska fort fylls kyrkan av barn, ungdomar, vuxna och pensionärer som alla har samlats för att delta på denna speciella mässa. Dagen då Jesus dog på korset för oss, för att den som tror på Honom, inte ska dö utan ha evigt liv.

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” Joh 3.16

Jag sitter bland några äldre damer och lyssnar djupt till de heliga texter och hymner som sjungs och läses upp av prästen och diakonerna. Att verkligen lyssna till dessa ord och förstå dess innebörd, får en att rysa i kroppen. Det lidande Jesus gick igenom för vår skull visar på Hans gränslösa kärlek. Vi har nog alla sett filmen ”The passion of the Christ” där man kan få en bild på de texter och hymner som läses över Jesu lidande och förnedring.

Det är viktigt att vi stannar upp i dessa tider och inte glömmer bort att Jesus dog för vår skull, för min och din, och alla andras. Han offrade sitt liv för oss.

Processionen har börjat och några diakoner bär Jesu grav, samtidigt som den vackra hymnen ”O Habibo” sjungs av kyrkans diakonissor. Känslorna är laddade och stämningen nedtonad.

Jesus dog för oss, men uppstod på tredje dagen och det känns skönt att se att så många människor har tagit sig till kyrkan för Hans skull.

Trots att kyrkan är en av våra största Syrisk Ortodoxa Kyrkor i Sverige, är det en dag som denna inte lätt att rymma alla hundratals troende. Inga sittplatser finns kvar och folk blir tvungna att stå upp längst bak i kyrkan samt längs med väggarna.

Medan jag passerar under Jesu grav tänker jag på hur många syrianska barn och ungdomar vi är. Vi är alla en del av Guds plan där vi alla utgör en viktig roll, med våra speciella och unika egenskaper. Tillsammans kan vi bidra till att stärka och utveckla Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund och därigenom den Syrisk Ortodoxa Kyrkan, som är vår framtid.

Må Gud ge oss vägledning och styrka i vårt arbete för Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund.

Som ny förbundsordförande vill jag ta tillfället i akt och önska er alla en fridfull och välsignad påsk, tillsammans med era nära och kära.

Feride Tas, SOKUs ordförande