”Sluta mörda kristna i Egypten”, ett av många slagord våra kristna bröder och systrar skrek i förtvivlan utanför den Egyptiska ambassaden.

Den 29 april hade ett par hundra kristna kopter och syrianer samlats i Sergelstorg för att tillsammans visa omvärlden hur omänskligt och barbariskt kopterna blir behandlade i sitt eget hemland. Barn som vuxna, kvinnor som män, gamla som unga, alla hade dem samlats här för att få omvärlden att öppna ögonen och se hur man behandlar Egyptens ursprungsbefolkning.

Med plakat och kors gick demonstranterna ut på Stockholms gator för att med en röst skrika sin förtvivlan och vädja om omvärldens hjälp, ”sluta bränna ner våra kyrkor”, var ett, ”sluta våldtag våra döttrar” var två av ett tiotal välförbereda slagord.

SOKU, SAAF och SUF som var medarrangörer hade också förberett sig med plakat för att stödja sina kristna bröder och systrar.

Väl framme vid den egyptiska ambassaden fortsatte man med slagord och böner för att få egyptiska myndigheter att reagera på attacker våra kyrkor får utstå av fanatiska terrorister. Här utanför stod man i över en timma och demonstrerade mot all slags passivitet från de egyptiska myndigheterna och man krävde ett omedelbart slut på all slags terrorism mot kyrkor, familjer, kvinnor och barn.

De syrianska förbunden tillsammans med syrianska ungdomar visade sin sympati gentemot kopterna detta pga av att båda folken har erfarenhet att fanatiska terrorister och terrorism. Syrianer har under de senaste 100 åren minskat med 95 procent pga massmord och förintelser av den turkiska staten, och man vill inte att kopterna skall utstå liknande massmord.

Demonstrationen som höll på i några timmar tog vid 13.00 slut, och man avslutade den med herrens bön utanför den egyptiska ambassaden.

Syrianerna och deras förbund kommer fortsätta att stödja kopterna i deras kamp för rättvisa även i framtiden.

Bilder från demonstrationen hittar du här

Mediautskottet