Det är inte enbart lovord som har spridits över romanen Da Vinci-koden utan den har också blivit föremål för kritik – kan författaren Dan Brown verkligen göra anspråk på att ha avslöjat den ”rätta” historien om Jesus?

”Da Vinci-koden” publicerades i USA för första gången i mars 2003 och den har legat länge på bästsäljarlistan.

Och det är inte bara i USA som den före detta läraren Dan Brown går segrande fram. Boken toppar bästsäljarlistorna lite överallt i världen och har sålt i över åtta miljoner exemplar. Och nu har filmversionen biopremiär.

Men vad är det egentligen som står i boken? SOKU-Sveriges Mediautskott har granskat några av dess falska påståenden som återges i bokens innehåll och som strider mot den kristna trons grunder.

Boken inleds med mordet på Jacques Saunière, intendent på Louvren i Paris. Den amerikanska professorn Robert Langdon blir ditkallad på grund av en serie märkliga koder på mordplatsen, blir anklagad för mordet och flyr tillsammans med den franska kryptologen Sophie Neveu, via Saunières lämnade ledtrådar mot sanningen, om Da Vinci, kristendomen, Jesus och gudinnorna.

Här är ett urval av bokens påståenden:

√ Jesus är inte Guds son, han är istället en mänsklig profet som gifte sig med Maria Magdalena. När Jesus dog, flydde hans gravida hustru till det som idag är Frankrike och födde där en dotter.

Matt 3:16-17 När Jesus hade blivit döpt steg han genast upp ur vattnet. Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: ”Detta är min älskade son, han är min utvalde.”

Matt 8:29 Och de ropade: ”Vad har du med oss att göra, Guds son? Har du kommit hit för att plåga oss i förtid?”

Matt 14:33 Och de som var i båten föll ner för honom och sade: ”Du måste vara Guds son.”

Matt 27:43 Han har satt sin lit till Gud. Nu får Gud rädda honom, om han bryr sig om honom. Han har ju sagt att han är Guds son.”

(Påståendet att Jesus skulle ha gift sig och fått barn är helt absurt, ingenstans finner vi något som helst stöd för denna tolkning).

√ Jesus uppstod inte efter att ha dött på korset, han var en dödlig person.

Fil 3:10 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse och dela hans lidanden, genom att bli lik honom i en död som hans.

1 Pet 1:3 Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. I sin stora barmhärtighet har han fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda.

Lukas 24:46 Och han sade till dem: ”Detta är alltså vad skriften säger: Messias skall lida och uppstå från de döda på tredje dagen.

Mark 9:31 eftersom han höll på att undervisa sina lärjungar. Han sade: ”Människosonen skall överlämnas i människors händer, och de kommer att döda honom, och tre dagar efter sin död skall han uppstå.”

√ Maria Magdalena var inte alls var prostituerad, det var en lögn som katolska kyrkan kom på för att smutskasta henne och alla kvinnor för att behålla sin patriarkala struktur.

Mark 16:9 När Jesus hade uppstått på morgonen efter sabbaten visade han sig först för Maria från Magdala, från vilken han hade drivit ut sju demoner.

Luk 8:2 och några kvinnor som hade blivit botade från onda andar och från sjukdomar: Maria, hon från Magdala, som sju demoner hade farit ut ur.

Luk 7:37 – 39 Nu fanns det en kvinna i staden som var en synderska. När hon fick veta att han låg till bords i fariséns hus kom hon dit med en flaska balsam och ställde sig bakom honom vid hans fötter och grät. Hon vätte hans fötter med sina tårar och torkade dem med sitt hår, och hon kysste hans fötter och smorde dem med sin balsam. Farisén som hade bjudit honom såg det och sade för sig själv: ”Om den mannen vore profet skulle han veta vad det är för sorts kvinna som rör vid honom, en synderska.” I boken ges en ny guide med vilken du kan finna din egen väg till Gud. Vad som är rätt för dig, det accepterar Gud påstås det. Vi tar avstånd ifrån bokens falska och oseriösa påståenden grunder och rekommenderar istället våra ungdomar att fördjupa sig i vår Heliga Skrift för att kunna stå emot de falska läror som strider mot vår heliga tro på Herren Jesus Krisus, sann Gud och människa.

SOKU:s Mediautskott