Den 13 maj var det dags för SOKUs tionde körturnering som ägde rum i St: Maria kyrkans festlokal i Örebro med SOKU-Örebro som medarrangör. Värt att nämna är att den allra första körturneringen, år 1997 som SOKU arrangerade, ägde rum i Örebro.

Dagen började för de flesta redan på hemmaorten, då vi med halvöppna ögon besteg bussarna som skulle ta oss till Örebro. Väl framme i Örebro var vi tvungna att skynda på med frukosten som serverades för att inte hamna efter i programmet som hade förberetts inför dagen.

I början kändes det konstigt att årets körturnering inte skulle hållas i kyrkan, som den normalt brukar göra, men efter att ha sett hur SOKU-arrangörerna flitigt inrett lokalen, kändes det som ett mer andligt rum. Stolar hade ställts i rader, bibelcitat hängde på väggarna, levande ljus i kombination med de röda och gula färgerna lyste upp hela lokalen. Vi får heller inte glömma patriarken och biskopens bild som var upphängda vid sidan om scenen. Vi kunde med bara några sekunders observation se att en lång planering låg bakom detta.

Körturneringen hade nu satts igång med ett tal av hans höghet Mor Dioscoros Benjamin Atas, följt av SOKUs nya förbundsordförande Feride Tas, som bland annat hälsade alla välkomna till den 10: e körturneringen. Värdarna för dagen var Mikael Aho Damar och Berolla Sahdo från SOKU-Örebro.

Kort efter detta var det dags för de deltagande körerna att framföra den första obligatoriska psalmen ”O hakimo”, som sjöngs akapella utan solo. Därefter fortsatte körerna att sjunga de resterande två psalmerna som också var obligatoriska. Dessa var ”Tehro ’ehad”, och ”Faolos shliho”. Från att det i början var tämligen tyst, hade lokalen nu fylls av ljuvliga toner. Som varje år så imponerade många körer med nya tillslag även det här året.

I samband med körturneringen passade SOKU även på att gratulera biskopen till hans tioårsjubileum som biskop. En dikt lästes och en present överlämnades samtidigt som hela folkmassan stod upp och applåderade. ”Tihe, tihe, tihe”, ropades i bakgrunden av en kör som gjorde ögonblicket någorlunda mäktigt.

Klockan hade nu passerat och en del intalade sig att det var doften av nylagad kycklingfilé med potatis, som svep förbi från nedervåningen. Lunchen hade nu offentliggjorts och samtliga begav sig nedåt. Många passade också på att ta sig en promenad i området medan andra var nyfikna på hur kyrkan såg ut och nöjde sig med att kika in genom fönstret.

Pausbidrag framfördes under dagen och vi fick även höra en underbar dikt av poeten och diakonen Mikael Aho Damar.

Med fulla magar var det nu dags att presentera finalisterna för körturneringen 2006. Detta kanske var det mest tysta ögonblicket under dagen. Några tittade ivrigt på värdarna och väntade på att namnen på körerna skulle ropas upp, medan andra fokuserat tittande ner i golvet och höll tummarna. Domarna hade nu enats.

– De körer som gått vidare till final är…SOKU-Södertälje, St: Afrem, SOKU-Södertälje, St Touma och SOKU-Örebro, St:a Maria!

Skrik och jubel hördes över hela lokalen och vi såg hur finalisterna direkt började med internt taktiksnack följt av viskningar. Körerna fick direkt efter beskedet framföra sina bidrag och publiken började själva agera som domare.

För att lätta på stämningen var det nu dags för ärkebiskopen Mor Dioscoros Benjamin Atas att presentera årets diakoner och diakonissor i respektive städer som tidigare hade nominerats av sina kyrkor. Årets diakoner och diakonissor år 2006 är följande:

SOKU-Södertälje, St Afrem: Musa Alptekin och Jennifer Bulut
SOKU-Södertälje, St Tomas: San Abdulahad och Reem Al-banna
SOKU-Jönköping: Yacoub Hajek och Batol Yacoub
SOKU-Botkyrka: Mattias Tas och Gabriella Akay
SOKU-Örebro: Daniel Gilerman och Barbara Kurt
SOKU-Norrköping, St Kyriakos: Yacob Aziz och Jaqueline Yilmaz
SOKU-Norrköping, S;ta Maria: Mikael Mourad och Linda Yavsan
SOKU-Göteborg: Thomas Guven och Daniella Guven
SOKU-Skövde: Gabriel Guner och Gülmez Yüksel
SOKU-Flemingsberg: Fadi Atto och Sahar Yosef
SOKU-Linköping, St Markus: Janette Mourad Tanzi

Sedan var det dags att få svar på frågan som alla i kyrkan ställde sig – Vilken kör hade vunnit körturneringen 2006?

Värdarna berättade att två körer skulle få framföra sina finallåtar ännu en gång, eftersom juryn inte hade bestämt sig för placeringen. Dessa var SOKU-Södertälje, St: Touma SOKU-Örebro, St:a Maria.

Spänningen steg och alla var nyfikna. Gemenskapen slöts samman när man började applådera i takt till SOKU-Örebros finallåt.

Slutligen var juryn enad. SOKU-Södertälje, St: Afrem hamnade på tredjeplats, SOKU-Södertälje, St: Touma på andra plats och årets vinnande lag 2006 blev SOKU-Örebro, St:a Maria! Det var med glädje man delade ut vandringstavlan till SOKU-Örebro som för tio år sedan vann körturneringen och som i år, återigen, för tredje gången på tio år kammade hem segern på hemmaplan.

Den underbara dagen avslutades med en alkoholfri fest i kyrkans festlokal, arrangörerna var SOKU-Örebro.

SOKU gratulerar vinnarna SOKU-Örebro till vinsten och tackar samtliga deltagare och publik för att ha gjort dagen möjlig!

Deltagande körer år 2006:

SOKU-Södertälje, S:t Afrem
SOKU-Södertälje, S:t Tomas
SOKU-Jönköping, S:t Dimets kör
SOKU-Botkyrka, S:t Petrus och Paulus
SOKU-Örebro, S:t Maria
SOKU-Norrköping, St Kyriakos
SOKU-Norrköping, S;ta Maria
SOKU-Skövde, S:t Abay
SOKU-Flemingsberg: S:t Matti & S:t Behnam
SOKU-Linköping, St Markus

Bilder från dagen hittar du här

SOKUs Mediautskott