Den efterlängtade dagen var kommen. Den dagen då våra kära bröder och systrar i Botkyrka och Södertälje skulle färdas, för att tillsammans fira Sveriges nationaldag här i Norrköping, S: t Kyriakos.

Förberedelserna var stora, förväntningarna höga och spänningen bara ökade och ökade inför mötet med våra både kända och okända syskon. Frukosten dukades fram i väntan på våra gäster. Klockan elva skulle vi mötas, men vad vore en syriansk träff om den inte är försenad? En halvtimme efter utsatt tid anlände en buss full av ivriga ungdomar. En efter en gick vi ut och hälsade våra gäster välkomna.

För att släppa lite på spänningen som rådde så började vi med ett par ”lära känna lekar”. Men detta var självklart efter frukosten. En tjej och en kille från två olika föreningar fick presentera sig för varandra för att sedan i hel- grupp presentera sin partner. Där fanns även gott om kontaktannonser.

Efter det så var det dags för stol leken, som uppskattades av många. En person skulle stå i mitten och säga tre namn, dessa skulle då byta plats medan de som satt ner skulle förflytta sig ett steg år vänster. Det blev kaos när de fyra skulle finna en ledig stol. Mission accomplished! Det enda som krävdes var skratt, tårar och en trasig stol.

Flera vände och vred på sig, de ville ut och spela fotboll. Vi gick ut, men inte för att spela fotboll utan för att sätta igång femkampen. Det var en stor möda för arrangörerna att försöka göra sig hörda och dela in lagen. Packa farfars kappsäck var publikens favorit. I höga platåskor, mormors kjol, sjal, träningsjacka och mycket annat, försökte deltagarna springa en sträcka, runda och sedan springa tillbaka. En stor eloge till alla som vågade sig på den krävande catwalken. Det inträffade ett flertal stukade vrister och senare beslutade vi oss för att spela brännboll istället.

”Ruooooooh!” och ”Nöff” (9), skreks det av en i laget, samtidigt som motståndarlaget missade. Stämningen var på topp och vi var hungriga efter vårt hårda träningspass. När alla hade ätit färdigt gick de flesta ut för att njuta av solen i fulla drag, men det dröjde inte länge förrän Derbeken var på plats.

En stund senare var det dags för lite inomhus lekar, ”älskling, älskling älskar du mig”? Leken testade hur pass skickliga skådespelare vi var och det gällde att hålla sig för skratt. Alla var dock inte villiga att hålla en partner i handen och säga den frasen.

Klockan fem gick de flesta in till kyrkan. Södertäljes kör och ett flertal shamoshe sjöng tillsammans med Fader Josef Dag. Fader Josef höll även i en föreläsning som handlade om blandäktenskap. Detta väckte i sin tur frågor och några passade på att fråga ut Fader Josef. Vi tog även upp frågor som vi sedan under fikat kunde diskutera i små grupper.

Mot kvällen bjöds det på musik och dans. Många satt och minglade medan andra hackade grönsaker till kvällsmaten som bestod av shishkebab i bröd. Grillen var på, solen gick ned och bollen var i luften. Både killar och tjejer tog sig friheten att jonglera med bollen. Det blev en lyckad dag med mycket skratt och nya kontakter. Nästan alla deltog och det är vi tacksamma för. Halv tio vinkade vi av våra vänner ”På återseende”.

SOKU- Norrköping, S:t Kyriakos vill först och främst tacka Vår Fader, men också våra bröder och systrar ifrån SOKU-Botkyrka och SOKU-Södertälje, S: t Afrem för att de gjort denna dag möjlig.

”Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former” 1 Petr 4:10

Bilder från dagen hittar du här

S:t Kyriakos i Norrköping