Hon började med 200 dollar på fickan, i en tv-studio i nunneklostrets garage. I dag omsätter moder Angelicas tv-station EWTN 30 miljoner dollar om året och når ut till 125 miljoner hushåll i 140 länder.

Världens största katolska tv-bolag firar 25 år i år. Eternal World Television Network (EWTN) startades den 15 augusti 1981, två veckor efter musikjätten MTV.

Kvinnan bakom jätteframgången är den numera 83-åriga amerikanska nunnan, moder Mary Angelica av Bebådelsen, som av Time Magazine en gång beskrivits som den mest inflytelserika romersk-katolska kvinnan i USA.

Satsade 200 dollar

Det började blygsamt. Enligt moder Angelica själv hade hon bara 200 dollar att satsa i projektet när hon satte igång att sända tv från garaget bakom klostret i Irondale, Alabama. Men hon hade en hel del erfarenhet av publiceringsvärlden – hon hade hunnit ge ut ett femtiotal böcker och ljudkassetter – och en näsa för televisionens genomslagskraft. EWTN blev snabbt uppskattad och efterfrågad. Enligt bolagets presstalesman Scott Hults har man i dag en budget på 30 miljoner dollar om året och får in i genomsnitt tre miljoner dollar i månaden genom donationer.

Fattig som barn

Hade hon inte varit nunna skulle moder Angelicas liv kunna kallas för en riktig amerikansk framgångssaga. Hennes barndom präglades av svår fattigdom och fördomar på grund av föräldrarnas skilsmässa. Hon var sjuklig och hade ont under långa perioder. När hon var 20 år upplevde hon ett mirakel – hon blev plötsligt frisk. Det, säger hon, förändrade hennes liv för alltid. Hon blev nunna i en kontemplativ orden och började så småningom utnyttja sin exceptionella mediala begåvning för at tjäna Gud och kyrkan. Scott Hults berättar för tidningen The Birmingham News om sitt första möte med nunnan, 1980:

– Jag stod i MTV:s monter på en tv-mässa i Las Vegas. Och där, i montern mitt emot, fanns den här nunnan i brun dräkt och delade ut broschyrer. En stund senare såg jag henne vandra i väg arm i arm med Ted Turner (grundaren av CNN).

Egna program

Moder Angelica hade under många år egna program på EWTN. Hon var programledare för ”EWTN Live”, en show med studiopublik, besvarade telefonfrågor från tittarna och bad rosenkransen med dem. I dag, 83 år gammal, gör hon inte längre några tv-framträdanden, men repriser med ”Mother Angelica Live” och ”The Holy Rosary with Mother Angelica and the Nuns” visas med jämna mellanrum.

Källa: Dagen, Datum: 2006-08-25

För att läsa artikeln hänvisar vi till:

www.dagen.se

Dagen.se