Kära bröder och systrar, nu har det inträffat ännu en gång! Många av oss kommer ihåg Ecce Homo-utställningen som för några år sedan skapade stora rubriker i tidningar och som kränkte den Jesus som vi tillber som vår Gud. Att denna utställning överhuvudtaget fick äga rum trots att den kränkte väldigt många kristna är för oss oförståeligt, men tydligen verkar det vara fritt fram att utnyttja yttrandefriheten för att kränka andra människor.

Nu har det alltså hänt återigen och nu är det dags att vi som kristna tar vårt ansvar och visar att det faktiskt finns religionsfrihet i landet och att man därmed inte har rätt att kränka andra människor med kränkande och ogenomtänkta utställningar.

Utställningen Uppenbar(a)t har fått kritik för sina provocerande bilder. Processen kring Stockholms stifts medverkan har vållat bråk och lett till domprost Hakon Långströms avgång.

Utställningen är en vandringsutställning som sammanställts av Israel museum i Jerusalem. Den har tidigare visats i flera europeiska storstäder. Uppenbar(a)t består av runt 150 fotografier med Jesusmotiv tagna åren 1855-2002.

Det var i maj som turbulensen kring Uppenbar(a)t-utställningen tog fart. Stockholms domprost Hakon Långström lämnade sin tjänst i protest mot att stiftet gav sitt stöd till en utställning som han menade innehåller kränkande bilder av Jesus. Stockholms stift drog tillbaka sitt stöd på 100 000 kronor. Svenska kyrkan på nationell nivå, som lovat bidra med 300 000 kronor, backade också ur.

I juni gick studieförbundet Sensus in med 100 000 kronor i projektet. Sedan dess har de utställningsansvariga jagat finansiärer för att få in de ytterligare 300 000 kronor som fattas.

När Hakon Långström via nätet tog reda på vad för slags utställning det är som ska visas och fick tag på utställningskatalogen, säger han att han blev ännu mera bestört.

– Den innehåller bilder som jag tycker är alldeles förskräckliga. Här efterbildas Leonardo Da Vincis nattvardsscen där Jesus instiftar nattvarden. Men så i förgrunden ställer man upp ett par som idkar oralsex med varandra. Och det finns bilder med kvinnor som är fastbundna vid kors och andra mycket kontroversiella bilder.

– Om man överhuvudtaget ska fundera på att ställa sig bakom en sådan utställning måste man tänka efter före hur man ska ta hand om reaktionerna, vad det leder till och hur människor kommer att reagera.

Var med och demonstrera och visa ditt missnöje över denna utställning! Tillsammans är vi starka och kan påverka, genom Guds kraft.

En demonstration mot denna utställning, anordnas av Bysantiska kyrkan där alla är välkomna att vara med och delta i protesterna.

Plats: Kulturhuset i Stockholm

När: Söndagen 8 oktober, kl: 16.00

Håll inte tyst, din röst betyder mycket!

SOKU