Det ofattbara har hänt. Den syrianske prästen Fader Paulus Iskender blev under förra veckan kidnappad och brutalt halshuggen i Mosul, Irak.

Fader Paulus Iskender blev under måndagen den 9 oktober kidnappad av en okänd islamistisk terroristgrupp. Samtidigt som man hade kidnappat prästen begärde man en lösensumma på ca 350 000 dollar.

Man krävde även att den syrianska ortodoxa kristna befolkningen återigen skulle hänga upp plakat och affischer som fördömde den katolske påven Benediktus XVIs uttalande om Muhammed. Detta hade man av rädsla gjort tidigare, men de fanatiska islamisterna krävde att detta skulle ske igen.

Fast man hängt upp plakaten mördades fader Paulus Iskender kallblodigt genom halshuggning av denna fanatiska grupp.

Biskopen av Mosul Hans Nåd Mor Gregorios Saliba Chamoun mottog denna sorgliga nyhet under den Heliga Synodens möte onsdagen den 11 oktober.

Den Heliga Synoden möte avbröts och patriarken Mor Ignatius Zakka I Iwas skickade ett flertal brev till de berörda myndigheterna och krävde ett stopp på förföljelserna av de kristna.

Under den senaste tiden har flera attentat skett gentemot den kristna befolkningen i Irak och däribland den syrianska befolkningen. Islamistiska fanatiska grupper har våldfört sig på flickor och kidnappat dem, utfört självmordsbombningar och attackerat kristna kyrkor och områden. För ett par dagar sen kidnappades en 14-årig pojke. Han hittades senare korsfäst i det syrianska området Albasra.

Fader Paulus Iskenders kropp hittades senare i samma område som han kidnappades ifrån och begravdes under torsdagen i Mosul. Flera hundra deltog i denna sorgliga jordfästning. Dock så är folket rädda och vågar inte gå ut ur deras hem.

Martyren fader Paulus Iskender är inte den första kristna syrianska prästen som fått möta döden genom halshuggning. Under Svärdets år mördades nästan hela den syrianska befolkningen i Turkiet under det Ottomanska riket.

Martyren fader Paulus Iskender räknas nu till den heliga skara i paradiset som fått lida förföljelse och förtryck för Herren Jesu Kristi skull.

Det brutala mordet och halshuggningen av fader Paulus Iskender är kulmen av alla de våldsdåd som sker mot de kristna i Irak. Dagligen kidnappas, torteras och mördas kristna av olika islamistiska terroristgrupper i Irak, allt detta medan omvärlden ser på.

SOKU framför sin djupa sorg och kondoleanser till den Syrisk-Ortodoxa kyrkan och dess överhuvud Moran Mor Ignatius Zakka I Iwas, Hans Nåd Mor Dioscoros Benjamin Atas, fader Paulus Iskenders familj samt hela det syrianska folket. Vi ber Gud att sända frid över detta område och att Han skyddar den kristna befolkningen från sådana våldsdåd i fortsättningen.

Josef Aslan – Mediautskottet