Under stort ceremoniellt pompa och ståt vigdes under två tillfällen två nya präster för den syrisk-ortodoxa kyrkans patriarkaliska ställföreträdarskap i Sverige. Den första var vigningen av Abona (fader) Besim Kurt som vigdes till präst för S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrka i Göteborg.

Abona Besim Kurt vigdes den 1 oktober 2006 till präst för den syrisk-ortodoxa kyrkan S:t Johannes av Hans Höghet Mor Dioscoros Benjamin Atas och ett stort antal präster. Även ett hundratals människor hade samlats från hela Sverige till denna högtidliga ceremoni.

Prästvigningen inleddes med en gudstjänst kl 12.00 och därefter följde prästvigningen. Efter att vigningen avklarats bjöd S:t Johannes församling på mat till de gäster som hade samlats. Samtidigt tog organisationerna och människorna i akt att gratulera Abona Besim med bland annat presenter och blommor. Flera syrianska organisationer och myndigheter från Göteborg men även från hela Sverige hade samlats till denna dag.

Abona Besim Kurt har tidigare studerat i Saffrans klostret i Turabdin, Turkie, och har i flera år undervisat diakoner och diakonissor i S:t Johannes kyrkan och som seden kräver, åkte Abouna Besim till Turabdin och Saffran klostret för att under 40 dagar lära sig den syrisk-ortodoxa kyrkans liturgi.

Abona Malak Ulger vigdes till präst för den Syrisk Ortodoxa Kyrkan, S:t Koriakos i Västerås söndagen den 29 oktober. Detta skedde under ledningen av Hans Höghet Mor Dioscoros Benjamin Atas och även här hade ett stort antal präster och människor samlats. Ett flertal organisationer, däribland SOKU samlades för att gratulera den nya prästen.

Abouna Malak Ulger har tidigare studerat i S:t Gabriels kloster i Turabdin/Turkiet, och är sedan tidigare bosatt i Tyskland och Abona Malak åkte till S:t Ephrem Klostret i Holland för att undervisas. Detta är andra gången på ett år som S:t Koriakos kyrkan viger en präst. Den tidigare prästen Abona Simon Onar vigdes den 11 december 2005 till präst för S:t Koriakos syrisk-ortodoxa kyrkan i Västerås av Hans Höghet Mor Dioscoros Benjamin Atas och som seden kräver åkte han till ett kloster för att lära sig den syrisk-ortodoxa kyrkans liturgi. Dock förorsakades Abuna Simon liv vid en bussolycka utanför staden Antap på hemvägen, knappt 40 dagar efter att han vigts till präst.

Under båda tillfällena fanns den nya syrianska kanalen Suryoyo Sat representerat och förevigade dessa heliga ceremonier.

SOKU som fanns representerat på båda dessa vigningar framför sina gratulationer till Hans Helighet Moran Mor Ignatius Zakka I Iwas, patriark för den Syrisk Ortodoxa Kyrkan, Hans Nåd Mor Dioscoros Benjamin Atas, och församlingarna S:t Johannes och S:t Koriakos. Vi önskar de båda fäderna välgång samt Herrens rika välsignelser i deras vardagliga arbete i församlingen.

Bilder från prästvigningarna ser ni på följande två länkar:

Abona Besim >>
Abona Malak>>

Josef Aslan, MU, Stefan Aydin, SOKU-styrelsen