Nu var det sagt och gjort. SOKUs första kristna barnläger har nu ägt rum i Östergötland, helgen mellan den 17-19 november, på Tallbackens gård, beläget några kilometer ifrån Norrköping. Målgruppen för detta läger var barn mellan åldrarna 10-13 år. Deltagare var barn från SOKUs Norrköping och Linköpings föreningar.

Fredag:
Det hela började med att vi skulle samla upp alla barn på sina respektive tågstationer, för att sedan köra ut dem i minibussar till lägerplatsen. Samling var 17.00 i Norrköping och 16.00 i Linköping, med en och annan försening. När klockan började närma sig 18.00 var vi alla samlade på lägergården för att inleda detta läger med en kvällsmacka, genomgång av regler och samtidigt även passa på att välkomna alla barn.

Kvällen inleddes ganska försiktigt med lekar för att lära känna varandra lite bättre och lära sig varandras namn. Det visade sig att barnen lärde sig varandras namn förvånansvärt snabbt. För ledarna gick det dock i ett betydligt lugnare tempo. Barnen fick också en hemlig kompis tilldelad som de under helgen skulle vara extra snäll mot.

En av ledarna gick sedan igenom några syrianska ord tillsammans med barnen. Tanken var att de skulle använda orden under hela helgen, vilket många också gjorde. Innan läggdags samlades vi alla för en liten sångstund och gemensam bön för att avrunda kvällen. Tiden för läggdags var satt till 22.00, men som på vilket annat läger som helst så busades det några timmar utöver utsatt tid.

Lördag:

Vid 8.30 var det väckning av barnen, men barnen var uppe mycket tidigare än så, och det var snarare barnen som väckte ledarna. Vi inledde som rutin innan varje måltid med en gemensam bön, och efter frukosten hölls en utförligare genomgång av Fader Vår för en djupare förståelse av texten och innebörden. Lördagen var fullbokad med både tipspromenad, diskussionsövningar, andlig frågestund och även ett rollspel bjöds av ledarna till barnen.

Barnen blev också indelade i grupper för teater och varje grupp, med sin gruppledare, fick en liknelse ur Bibeln som de sedan skulle spela upp. Det fanns också tid för fritid då många valde att spela fotboll, ”mandilo” eller andra lekar.

Framåt kvällen var en myskväll inplanerad för barnen med massa godsaker att förtära. Vi satt alla samlade runt ett bord och en av ledarna läste berättelser ur barnbibeln och barnen satt som fängslade under läsningen. Klockan tickade iväg och rätt som det var så var det läggdags enligt schemat såklart, vilket inte utövades i praktiken. Efter ett och annat besök i barnens rum, (lite fler besök än på fredagskvällen), med skratt och bus, så slocknade de till slut, betydligt senare än planerat.

Söndag:

Nu var den sista dagen framme och det var dags att avrunda helgen med sammanfattning och även uppvisande av barnens teaterspel, vilket var höjdpunkten för många av barnen. Dagen började med frukost och en gemensam bönestund tillsammans.

Sedan blev det en rolig timme med mycket skratt och applåder för uppvisningarna. Efter detta skulle vinnare koras och det var barnen som var domare genom att applådera till det bästa bidraget. Priser delades ut till vinnarna av tipspromenaden och teaterspelet, samt en presentpåse, innehållandes Lilla Katekesen, SOKU-Cd skiva och annat smått och gott, till alla deltagare. Alla fick också en t-shirt med SOKU-logga på.

Sammanfattat så har det bjudits på mycket skratt och bus under hela helgen med underbara barn och ledare. Förhoppningsvis begav sig barnen hem med lite nya kunskaper inom kristendomen och med många roliga minnen från denna intensiva helg.

Med Guds hjälp och kraft hoppas SOKU kunna hålla denna tradition levande och fortsätta att utföra kristna barnläger runtom i Sverige även i framtiden.

Tack till kanslister, styrelsen, utskott, kockarna och alla inblandade i det första kristna barnlägret i SOKU`s historia.

Bilder från barnlägret kan ni se här.

Gabriella Gecer, SOKU-styrelsen