Detta är berättelsen om den svåra resan som två personer, Maria och Josef, genomför, om en mirakulös graviditet och om ett barns födelse. En födelse som kommer att förändra världen och historien.

Alla har vi hört historien tidigare, men hur väl man än känner till den, så har den inte berättats så här. The Nativity Story är en mänsklig, dramatisk och inspirerande drama om en händelse som satt spår i vår historia.

Idag, lagom till advent så har Hollywoods senaste storsatsning ”Vägen till Betlehem” premiär. För visst är det en storsatsning. Budgeten är väl tilltagen och filmen jämförs med andra historiska storfilmer som Gladiator och Troja.

Vi möter en ung Maria som abrupt får lämna tonåren då hon enligt sina föräldrars vilja trolovas med Josef.

Hennes tillvaro omskakas ännu mer när hon genom ett änglabesök får budskapet att hon skall föda Guds son. Att sedan förklara detta övernaturliga möte och den plötsliga graviditeten för sin familj och nyblivne fästman är givetvis väldigt svårt. Allvaret i att bli gravid innan äktenskapet i den kultur som då rådde framgår tydligt och filmen gestaltar trovärdigt de känslor som Maria måste ha brottats med. Josef ställs plötsligt inför ett val; ska han förkasta sin trolovade som lagen säger eller stå kvar vid hennes sida?

I filmen berättas tre historier parallellt för att sedan på sätt och vis stråla samman. Förutom berättelsen om Maria och Josef så får vi följa kung Herodes och hans rädsla för att behöva lämna över tronen till den antågande konungen. Vi följer också de tre vise männen som ser tecknen i stjärnorna och skriften och därför bestämmer sig för att färdas den långa vägen till Betlehem.

Min känsla inför den här filmen var att den knappast skulle bjuda på några överraskningar. Julevangeliet är ju en klassisk berättelse som man kan utantill så ett nervkittlande äventyr med oväntade vändningar var inte att vänta.

Men filmen bjöd på överraskningar och de var av det positiva slaget. Miljöskildringarna var över förväntan bra och söndagsskolebilden av dåtidens Israel får sig en rejäl uppdatering. Filmskaparna har lagt ner mycket jobb och pengar på att framställa historien så autentisk som möjligt och det tycker jag märks då man i mångt och mycket lyckats återskapa den historiska miljön.

Den tidstypiska miljön och den kulturella vinklingen på historien är det som ger mig mest behållning i biomörkret. För ”Vägen till Betlehem” är inte enbart positiva överraskningar, när Hollywood producerar så kan det ibland tendera att bli lite väl mycket stråkar, kraftig ljussättning och ”reklamfilmskänsla”.

Julevangeliet är en väldigt vacker berättelse och att skapa en film som gör rättvisa till berättelsen är givetvis omöjligt då man som kristen tolkar in så mycket mer när man ser en sån här film än vad man brukar göra.

Filmen är sevärd, det är trots allt roligt när filmbolagen verkligen satsar på att göra bra filmatiseringar av Bibeln. Jag skulle dock aldrig byta bort den traditionella julevangelieläsningen på julafton mot den här filmvarianten.

VÄGEN TILL BETLEHEM – Filmfakta.

Orig. titel: The Nativity Story

Genre: Drama

Regi: Catherine Hardwicke

I rollerna: Keisha Castle-Hughes Shohreh Aghdashloo Oscar Isaac Ciarán Hinds

Biopremiär: 1 december 2006

På denna länk hittar du trailer och bilder från filmen Vägen till Betlehem!

Källa: Crossnets hemsida.

Artikel av Jonathan Ulenius – Crossnet.se