SÖDERTÄLJE. Samtidigt som många Södertäljebor börjar ladda upp för det stora frosseriet inleder andra en tid av fasta.
– Om man inte fastar känns det inte som jul, säger Natalie Agirman 15 år.

I fredags började julfastan för många södertäljebor som tillhör syrisk-ortodoxa kyrkan. Även skolorna har anpassat sig och börjat laga särkskild mat för eleverna.

Före jul och påsk brukar många Södertäljebor som tillhör syrisk-ortodoxa kyrkan hålla en fasteperiod. Då får man endast äta vegetarisk mat och fisk, inga animaliska produkter är tillåtna.

På skolorna beställer man särskild fastemat för att hålla elever och personal mätta om dagarna. Vid en rundringning visar det sig att minst 200 portioner mat beställs i kommunen. Men det är långt fler som egentligen håller julfastan som började i fredags. Natalie Agirman, 15 år, går i klass 9B på Hovsjöskolan och brukar fasta. Varför? – För att det är jul snart, och om man inte fastar känns det inte som jul.

På Hovsjöskolan har man beställt ett 30-tal portioner fastemat.

Dagens fastemat är potatismos och falafel. Köket har också ordnat med pastasallad, så att det ska räcka när de som inte anmält i förväg ändå kommer på att de faktiskt vill fasta. Ytterligare ett 20-tal elever kan det bli.

I fjol skötte sig eleverna bättre med att i förtid lämna in papper där de önskade sig fastemat. – Det blir extra jobb för oss, säger Ismuni Aydin, första skolmåltidsbiträde på Hovsjöskolan. Läs artikeln i LT.