Kristendomens största högtid är julen. I islam heter motsvarigheten bajram. Popcorn har pratat med en kristen, en kristen syrian och en muslim om hur de firar dessa högtider.

Julen firas på många olika sätt beroende på religion och traditioner inom familjen. Vissa firar den inte alls. Olivia Taylor, Peter Mrad och Agnesa Gashi går i årskurs 6 på Gustav Adolfsskolan. Eftersom de har olika religioner har firandet olika betydelser och ser därför olika ut. Olivia kommer från en kristen familj och hemma hos henne firas julafton på svenskt traditionellt vis. Peter är kristen syrian och firar julen med en blandning av kristna och syrianska traditioner. De vet båda varför julen firas.

– Julen är den viktigaste och roligaste högtiden och vi firar julen till minne av Jesusbarnets födelse, säger Olivia och Peter.

Lägger sig tidigt Agnesa är muslim och för henne har högtiden bajram en stor betydelse. Det är den viktigaste högtiden inom islam och den firas två gånger per år, den ena firas i tre dagar och den andra i fyra dagar.

– Det roligaste med bajram är att träffa släktingar, säger Agnesa. När adventsljusstakar lyser från alla fönster och julpyntet packas upp brukar Olivia uppleva att julkänslan börjar infinna sig. – Jag längtar till julen och tycker det är tråkigt när den tar slut. Det går alltid så fort.

Peter ser också fram mot julen. Han brukar lägga sig tidigt kvällen innan julafton för att den efterlängtade dagen ska komma fortare. I Peters familj brukar det bli ganska fullt med folk på julafton eftersom hela släkten firar tillsammans.

– Jag har sju syskon och det blir ganska stökigt, men det är så det ska vara, säger Peter. En speciell tradition i min familj är att vi på juldagen går till den syrianska kyrkan.

Arabisk mat på julbordet Peter och Olivia har liknande traditioner under julafton. De umgås med släkten, öppnar julklappar och ser på Kalle Anka. Även Agnesa ser på Kalle Anka, trots att hon egentligen inte firar jul. När det gäller maten tar likheterna slut. Olivias julbord består av köttbullar, prinskorv och omelett och Jansons frestelse är hennes favorit. Peter äter både svenska och syriska rätter på julafton.

– På vårt julbord finns en hel del arabisk mat. Jag tycker bäst om ris med vita bönor i sås, säger Peter.

Bajram är inte helt olikt det kristna julfirandet. Alla är lediga och det är en härlig atmosfär. Agnesa, hennes familj och släkt samlas till en festmåltid med mat, sötsaker och presenter.

– Vi äter många smårätter, säger Agnesa. Vi firar även nyår och då har vi en gran som vi pyntar med kulor och glitter.

Trots olika religioner är alla överens om att det viktigaste med julen är att få vara tillsammans med sin familj och sina vänner.

– Det är synd om dom som är ensamma under julen. Alla borde få uppleva julstämning och gemenskap, säger Olivia.

Vad önskar ni er i julklapp?

– Vi önskar oss mycket snö så att vi kan mula varandra, säger Agnesa, Olivia och Peter.

Läs artikeln i Norrköpings Tidningar.

Datum: 2006-12-19

/Artikeln skriven av Hanna Gustavsson

NT – Norrköpings Tidningar