Söndag den 17 december kl. 17.00 landade planet på Arlanda. Abouna Samuel och Deyreyto Marina var nu på svensk mark! Många människor med stor längtan att få träffa dem var på plats väntade ivrigt för att få se dem. En fullpackad buss var klar för att köra hem de och flera lovsånger var planerade att sjunga tillsammans. Men istället blev det många känslor och glädjetårar. Alla ville så gärna sjunga lovsånger som de hade planerat i förväg men de kunde inte hålla tillbaka deras tårar. I bussen bad de istället Abouna sjunga med sin underbara röst, vilken de hade saknat så mycket. Abouna Samuel berättade också underbara andliga historier.

Väl hemma i deras hemstad, Norrköping väntade ett hundratal människor i S:ta Maria Kyrkan. Människor från olika städer runtom i Sverige hade samlats. Abouna Jacob Kasselia med familj från Örebro var på plats och även Abouna Mette Morad från Norrköping. De tog emot de med jubel och lovsånger. Båda prästerna höll vackra tal och välkomnade Abouna och Deyreyto. Även Maria Issa och Maria Tongur höll fina tal. Sedan var det Abouna Samuels tur.

Han tackade närvarande präster, folket som hade kommit och alla diakonissor och diakoner. Han riktade ett speciellt stort tack till Hans Helighet Moran Mor Zakka I Iwas för att han gav honom tillstånd att komma till Sverige och träffa alla. Han berättade att människan ska leva ett enkelt liv och leva i all enkelhet. Han berättade en historia om en man:

Det var en gång en präst och allt som stod i Heliga Bibeln det följde han. Och Gud gav honom en uppgift, att bli präst över en kyrka. Men denna kyrka var tom, inget folk inga diakoner eller diakonissor på grund av alla problem som var runt omkring. Han gick in i Kyrkan, gjorde korstecknet och bad till Gud att ge honom styrka att fullfölja hans plikt. Han hade en vers i Bibeln som alltid följde med honom vart han än gick. ”Från denna sten kan Gud göra barn till Abraham”. Folket började tröttna på prästen för att han tog versen så ordagrant och trodde att det skulle skapa problem. Men prästen hade bestämt sig för att göra denna vers till verklighet. Han kom in till Kyrkan på söndagen och gick in för att hämta en korg och begav sig ut på gatorna för att samla stenar och lägga i korgen. Han kom in i Kyrkan igen och la ut alla stenar på bänkarna, där det istället ska sitta människor, la han stenar. Han fyllde hela Kyrkan med stenar och började sedan be. Han gick ner då och då och började prata med stenarna och la sin hand på dem och sa:” Mår ni bra?” Förstår ni allt jag säger”? Abouna trodde att stenarna kunde förvandlas till människor, som Bibelversen. Han fortsatte att be och medan han bad gick en man förbi Kyrkan som kände till hela historien om Abounas stenar. Han gick in och såg hur han pratade med stenarna. Mannen blev chockad och gick ut och ropade till folket i byn:

– Abouna har blivit galen!

Folket hörde hur han ropade förtvivlat och de blev väldigt nyfikna och alla rusade in i Kyrkan och såg hur Kyrkan var full med stenar där egentligen människor skulle sitta. De rusade och varje en tog upp en varsin sten och satte sig på bänkarna. Abouna bad under hela tiden men hörde hur folket rusade in så när han vände sig om och såg hur hela Kyrkan var full med människor. Hans önskan gick i uppfyllelse!

Syftet var att locka tillbaka folket till Kyrkan och det lyckades han utföra genom sin enkla och ödmjuka tro. På fredagen den 22/12 höll Abouna Samuel en föreläsning för ungdomar. Det kom bussar från Örebro och Västerås, bilar från Göteborg och Stockholm. Det var en mycket givande föreläsning som ni kan läsa om här (även ljudfil finns att lyssna på). Efter föreläsningen fick ungdomarna chans att ställa frågor till Abouna. Frågorna som ställdes var helt anonyma och skrevs på anonyma lappar. Därefter hölls en meditation av Deyreyto Marina och två tjejer från Stockholm. Alla fick under en stilla stund med tända ljus och lugn musik i bakgrunden, meditera över ”Var finns Jesus i mitt liv”? Efter meditationen bjöds alla på god mat. Efter maten svarade Abouna på frågorna och så många som möjligt fick svar på sina frågor. Slutligen mot de sena kvällstimmarna fanns det tillfälle att bikta sig och oväntat många gjorde det. Bikten varade ända fram till morgonen dagen efter. Deyreyto Marina var också kvar där och hjälpte till, hon pratade med tjejerna där och gav de goda råd.

På Julafton firade Abouna Samuel den Gudomliga liturgin. Tidigare fick njuta av hans röst som Diakon, men nu fick njuta av hans röst som präst och det tackar vi verkligen Herren för. Gudstjänsten finns även att köpa på kassett eller cd i S:ta Maria Kyrkan, Folketspark, Norrköping.

Även på Juldagen firade Abouna Samuel den Gudomliga liturgin och folket var mycket glada över det.

Under mellandagarna satt Abouna Samuel och Deyreyto Marina med ”Hamilat Al Tib”) som är en grupp kvinnor som regelbundet träffas en gång i veckan för bibelstudier med syfte att främja familjelivet. Läs mer om Hamilat al Tib här. Abouna tackade de för sina fina insatser och gav de goda råd om hur man kan lär ut på bästa sätt. Sedan berättade Deyreyto Marina en mycket fin berättelse:

Det var en gång en man som högg stenar. Efter det att han var klar gick han hem för dagen och åt och vilade sig. Efter maten sträckte han sina händer upp till Gud och sa:” Gud varför föddes jag i en fattig familj, där jag varken kunde gå i skolan eller öppna eget företag? Det finns människor som inte sliter lika mycket som mig men ändå är de rikare än mig. Kan du inte göra mig rik så att jag kan bli glad och njuta av rikedomar? Mannen somnade efteråt och drömde en dröm. I drömmen ser han hur han slår sten och i stenen ser han en skatt som låg gömd. Han blev jätteglad och gömde skatten och började ett nytt liv. Han tackar Gud och blir glad över att Gud har hört hans bön. Han levde bland de rika och bjöd honom på en kungafest. Han såg även i drömmen att folket hedrar kungen otroligt mycket att mannen själv önskar att han var konung. Återigen bad han till Gud om att få bli kung och han blev kung. Han började bli hedrad av folket ute på gatorna. Medan han går där känner han hur solens strålar bränner honom, han tänker att han är svag framför denna sol och värme. Så han önskade att han vore solen själv som kunde lysa med sitt ljus och värme över hela jorden och alla planeter. Men tyvärr kom ett moln och täckte solens strålar. Nu önskade solen att den var ett moln, solen kände sig svag av molnen. Solen blev ett moln och det bildades regn som regnade ner över jorden. Nu blev människan och djuren rädda av regnet så de började fly. Allt förstördes förutom en klippa som inte förstördes av regnet. Nu önskade molnet att det var klippan som inte regnet förstörde. Och molnet blev en klippa. Men plösligt kom mannen som högg stenar då blev Klippan svag framför honom och bad till Gud och önskade att det var denne man som högg stenar. Mannen vaknade upp ur sin dröm och tackade genast Gud att han hade sitt jobb som stenhuggare. Inte att han var solen, molnet, kungen och klippan. Och mannens liv förändrades efter denna dröm och han kände frid och fröjd inom sig.

Syftet med denna historia är att människan ska känna frid i sitt hjärta. Om man har frid så bryr man sig inte om vilket jobb man har och hur mycket man tjänar, bara man har Guds frid. Mer liknelser kan läsas ur: Rom: 1:5 och Efes: 14:2

Den 27-28 december åkte Abouna Samuel till Stockholm där han höll en föreläsning och meditation för ungdomar från Hallonbergen & Tensta. Det var ett mycket givande möte och mötet fortsatte inpå kvällen.

28/12 Abouna Samuel åkte till Södertälje för att träffa Biskopen Dioscoros Benjamin Atas och SOKU styrelsen. Efter mötet bjöd SOKU alla på en god lunch och sedan återvände vi till Mor Afrem Kyrkan där Abouna och Deyreyto höll en kort föreläsning där också ungdomarna fick tillfälla att ställa frågor.

Senare under veckan spelade Abouna Samuel in en underbar lovsångs cd med Nazli Togan från Norrköping.

/Religionsutskottet

Religionsutskottet