Tre oskyldiga män hittades under onsdagen bundna till händer och fötter med halsarna avskurna i den turkiska staden Malatya i sydöstra Turkiet. Ett flertal unga män med anknytning till ultranationalistiska och islamistiska grupper greps under onsdagen och torsdagen.

Enligt den turkiska tidningen Hurriyet har de gripna männen sagt i förhör att de inte utför dessa omänskliga mord för deras ”egen skull” utan för att ”skydda islam”, samt att ”detta ska bli en läxa för islams fiender”.

Motivet till detta barbari och denna grymhet är alltså givet. Männen var kristna och arbetade på det kristna bokförlaget Zirve.

Detta förlag trycker biblar och kristen litteratur. Staden Malatya som ligger i sydöstra Turkiet är ökänt för att vara en stad för ultranationalister och fanatiska islamister, och det är även samma stad som Ali Agca, mannen som sköt påven Johannes Paulus 1981 kommer ifrån.

På bilden Martyren Fader Paulus Iskender som kallblodigt halshöggs i Irak, samt en av många kyrkor i Irak som attackerats av fundamentalister.

Inte första gången kristna mördas och trakasseras i Turkiet.

Det är absolut inte första gången kristna grupper förföljs, trakasseras och mördas i Turkiet. Mellan åren 1914-1915 mördades cirka 1.5 miljoner armenier, syrianer och greker i ett av världens fruktansvärdaste folkmord, ett folkmord som utfördes av det Ottomanska riket, och som Turkiet fortfarande förnekar.

Tisdagen den 24 april 2007 firas det 92:a årsminnet av folkmordet på syrianerna och armenierna men fortfarande 92 år senare har inte morden, trakasseringarna och förföljelserna av de kristna upphört. Exemplen är många. Bara under 2006 mördades en katolsk präst i Trabzon när han bad i kyrkan av en tonåring med anknytning till ultranationalistiska grupper. Ett flertal präster trakasserade också under året, däribland knivhöggs en nästan till döds.

Det ligger fortfarande färskt i många minnen, mordet på den kristne armeniske journalisten Hrant Dink som sköt ihjäl utanför sitt kontor i Istanbul. Han dog för att han talat om de kristnas situation, det armeniska och syrianska folkmordt och för att han att han talar om de kristna armeniernas och syrianernas situation i dagens moderna Turkiet. 100 000 deltog på dennes begravning.

Idag lever knappt en procent kristna i Turkiet, ett land med 70 miljoner innevånare. Kristna i hela Turkiet oroar sig för det upptrappade våldet mot de kristna. Samtidigt lovar staten ett bättre skydd, men gårdagens mord talar motsatsen.

Kristna förföljs på många platser, medan omvärlden blundar.

Det är inte bara de kristna i Turkiet som idag ropar efter omvärldens hjälp. Kristna i Irak mördas, våldtas, kidnappas, halshugg, tvångskonverteras och trakasseras dagligen. De kristna som kan, flyr landet, och organisationen Minority Rights Group International kallar det för ”The Christian Exodus” alltså den kristna utvandringen eftersom att en väldigt stor del av de kristna flytt massakerna och de fruktansvärda omständigheter som de kristna idag lever under. Världens länder blundar idag för dessa barbariska förföljelser som de kristna drabbas av bara för att de är kristna!

Världen sa aldrig mer igen till en ny förintelse men IDAG pågår ett kristet holocaust i mellanöstern!

SOKU framför sin djupa sorg och kondoleanser till de drabbades nära och kära, samt att vi ber den nådfulle Gud ta emot de avlidna som dött i hans namn i hans himmelska boning Amin!

Josef Aslan MU