Med den Syrianska Örnen vajandes på topp och hundratals små tända ljus, samlades syrianer och armenier för att tillsammans minnas och be för våra bröder och systrar som massakrerades i skuggan av första världskriget. Under detta folkmord som i folkmun kallas Svärdets år, massakrerades 1.5 miljoner syrianer och armenier av det Ottomanska riket, dagen Turkiet.

Natten till det 92 år gamla folkmordet var kommen, ett par hundra syrianer och armenier samlades måndagen den 23 april kl 21.00 för att tillsammans minnas folkmordet i Turkiet 1915, då över 1,5 miljoner kristna miste livet i ett av världens mest fruktansvärda folkmord, ett folkmord som utfördes av det Ottomanska riket.

Den gulröda flaggan syntes väl och prydde trappan till Rådhuset och hundratals små ljus tändes och vid sidan av den kunde man se den armeniska flaggan.

Alla stod samlade och bad runt det en meter höga ljuset som ställts framför rådhuset. Efter bönen hölls en tyst minut och sedan fick Abona Corepiskopos A’bade äran att tända ljuset.

Måste öppna ögonen Morden, trakasserierna och förföljelserna på de kristna har ännu, efter 92 år, inte upphört. Och det har nu spridit sig över i andra delar av världen. Det finns många exempel som på detta.

Senast för någon vecka sedan hittades tre oskyldiga män bundna till händer och fötter med halsarna avskurna i sydöstra Turkiet. Andra exempel är den armeniske journalisten Hrant Dink som sköts utanför sitt kontor, den katolske prästen som mördades i Trabzon och den syrianske prästen från Irak, Fader Paulus Iskender, som blev kidnappad och sedan brutalt halshuggen.

Detta är endast några av många trakasseringar som de kristna syrianerna idag få utstå i mellanöstern.

Tre präster, SOKU- Norrköping, S:t Kyriakos, SOKU- Norrköping, S:ta Maria och Syrianska Kulturföreningen i Norrköping fanns på plats för att ta del av manifestationen.

Bilder från demonstrationen kan ni se här

Georgia Mushe MU