Den 12 maj var det dags igen för SOKUs elfte körturnering som nu bytt namn till körfestival. Denna gång hölls den för andra gången i St: Kyriakos kyrkan i Västerås.

Dagen började tidigt för många av deltagarna som hade samlats från hela Sverige. Väl framme gick man först in i den stora festlokal som ligger alldeles intill kyrkan för att tillsammans äta frukost.

Tiden var nu inne, körfestivalen skulle börja, biskopen hade anlänt, diakonissorna med svarta kjolar, vita skjortor och röd gula sjalar runt halsen stod uppradade tillsammans med stiftets präster som fanns samlade för att tillsammans sjunga när biskopen gjorde sin entré i kyrkan.

Händerna gick varma på alla som hade samlats när de klappade och hurrade när biskopen kom in. Väl inne i kyrkan välsignade biskopen, Mar Dioscoros Benjamin Atas denna dag och hälsade alla välkomna. Efter biskopen välkomnade SOKUs förbundsordförande Feride Tas och vice ordförande Yusuf Aydin alla hjärtligt välkomna och gick igenom syftet med de ändringar som var gjorda i och med Körfestivalen. De betonade vikten av att det viktigaste inte var att komma hit för att vinna utan att vi tillsammans skulle fira en underbar dag i kärleken och gemenskapens tecken, tillsammans med våra bröder och systrar från hela Sverige. Värdarna för dagen var Susan Barhaido och Gabriel Barsawme från SOKU-Västerås.

Kort efter att man gått igenom dagens schema var det dags för de deltagande körerna att framföra den obligatoriska psalmen som sjöngs i akapella utan solo. I år imponerade många körer med nya tillslag och fina hymner. Man kan tro att en hymn utan musik kanske låter lite tråkig, men under dagen bevisades motsatsen. Alla körer hade använt fantasin och rösterna lät som vacker musik.

Strax därefter bjöds det på ett framträdande i form av en sketch som SOKU-Göteborg förberett. SOKU-Göteborg hade även anmält två diakoner, Yuhanes Kurt och Tomas Guven som sjöng en underbar psalm tillsammans. En vacker hymn framfördes även av Widad Assia från Trollhättan. Ett stort tack till alla dessa fina och en del annorlunda bidrag, från tidigare år.

För att lätta på stämningen var det nu dags för ärkebiskopen Mar Dioscoros Benjamin Atas att presentera årets diakoner och diakonissor i respektive städer som tidigare hade nominerats av sina kyrkor och föreningar.

Det var sedan dags för ett nytt inslag för i år som var att sjunga allsång. SOKUs körfestivals kommitté hade förberett två sånger som hela kyrkan skulle sjunga tillsammans, och den första ut var ”xit suryeyto” (den syriska kyrkan), en notorisk psalm alla syrianer sjunger världen över och det lät också mäktigt när en full kyrka ställde sig upp och sjöng tillsammans. Under dagen sjöng man också psalmen ”Beth sefro afremoyo” (den eframitiska skolan)

Klockan hade nu passerat och många började bli hungriga. Lunch serverades i kyrkan stora festlokal och efteråt passade många också på att ta sig en promenad i området. I samband med Körfestivalen passade SOKU även på att göra reklam för sitt Indien projekt som man startat nyligen, man hade en utställning om Indien, bilder och filmvisningar om våra syrianska bröder och systrar som bor och verkar där, samt en insamling av pengar som ska skänkas till behövande där nere. Även en utställning om den syrisk ortodoxa kyrkans gudstjänst hade förberetts. Man hade även ställt upp ett långbord med böcker, dvd skivor, cd skivor och massa annat till försäljning. Värt att nämna är SOKUs ”mannakort” som på syrianska kallas ”mele hajotho” och innehåller kort med bibelcitat skrivna på syrianska och svenska, en mindre bok/broshyr om Inkarnationens Mysterium, SOKUs dokumentärfilm ”en resa genom tiderna” (1996-2006) samt SOKUs 10 års jubileumsfirande, innehållandes teatern om den förlorade sonen. För beställning, kontakta SOKUs kansli.

Med fulla magar var det nu dags att framföra den valfria psalmen som varje kyrka förberett. Efter att varje kör framfört sin sista psalm, var dags för några fler framträdanden. Denna gång hade SOKU-Göteborg ordnat ihop en sketch om S:t Efraim Syriens bortgång som framfördes på syrianska och malfonithå Susan Zeitoun från Västerås framförde också en hymn vid detta tillfälle. Vi tackar hjärtligt för de vackra bidragen och efterfrågar även i kommande festivaler fler liknande bidrag.

Tiden var nu snart inne att få vetta vem som skulle kamma hem den nya vandringtavlan. I år hade inte bara domarna ordet, utan i år fick även varje stad sätta poäng på sina 5 favorit körer (inte på sin egen), precis som på melodifestivalen, därefter skulle poängen från domarna och publiken läggas ihop.

Biskopen tog nu plats på scenen.

– Årets vinnare är…… SOKU-NORRKÖPING S:T KYRIAKOS. Händerna gick varma, och applåderna hördes på långa vägar. Många gratulationer framförs till SOKU-Norrköping, S:t Kyriakos som för första gången vann och de fick äran att ta med sig den nya, vackra vandringstavlan som skapats för Körfestivalen.

Biskopen och SOKU passade på att tacka alla deltagare och besökare, och delade ut medaljer till alla deltagare medan biskopen sa i mikrofonen:

– Alla är vi vinnare idag!

Senare på kvällen anordnades en alkoholfrifest i kyrkans festlokal. Sångaren på festen var ingen mindre än Bar Gabriels och stämningen var på topp och ett stort tack riktas till Göteborgarna som skakade hela dansgolvet.

Deltagande körer år 2007:

SOKU-Göteborg, St Johannes

SOKU-Västerås, S:t Kyriakos

SOKU-Södertälje, S:t Afrem

SOKU-Södertälje, S:t Tomas

SOKU-Trollhättan , S:t Petrus och Paulus

SOKU-Botkyrka, S:t Petrus och Paulus

SOKU-Örebro, S:t Maria

SOKU-Norrköping, St Kyriakos

SOKU-Norrköping, S;ta Maria

SOKU-Flemingsberg: S:t Matti & S:t Behnam

SOKU-Linköping, St Markus

Bilder från körfestivalen kan ni se här

Josef Aslan MU