Patriarkens sekreterare och S:t Ephrem klostrets rektor, biskop Mattias Nayis inbjöds under sin Sverigevistelse till S:t Petrus och Paulus syrisk ortodoxa kyrkan i Norsborg för att hålla gudstjänst.

Detta är biskop Mattias Nayis första vistelse till Sverige sedan han vigdes till biskop i S:t Ephrem klostret i Syrien, där den syrisk ortodoxa kyrkans huvudsäte ligger. Biskop Mattias som är född och uppvuxen i Sverige och stockholmsförorten Norsborg är en väldigt omtyckt person i Norsborg och därför samlades unga och vuxna i hundratals till gudstjänsten som ägde rum den 10 juni.

Här fick de som inte deltog på vigningen chansen att gratulera biskopen men även samtala med honom. Biskop Philexinos Mattias framförde samtidigt under sin predika Patriarkens hälsningar och välsignelser.

Efter gudstjänsten samlades diakonerna och diakonissorna från S:t Petrus och Paulus kören och välkomnade traditionsenligt biskopen i kyrkans stora festlokal där församlingen hade samlats för kyrkokaffet, samtidigt som kyrkopsalmerna sjöngs hördes applåderna på långa vägar. Väl inne i lokalen höll kyrkans olika styrelseordföranden även tal.

Biskopen har tidigare varit verksam i kyrkan, dock under sina unga tidiga år, därför var känslorna extra starka under denna dag, då man välkomnade honom som en ledare i den syrisk ortodoxa kyrkan.

Efter kyrkokaffet bjöds det på mat till biskopens ära av kyrkans styrelse och syrianska arameiska föreningen i Norsborg.

SOKU som biskop Mattias hjälpt mycket under åren under deras vistelser i klostret i Syrien bjöd även veckan efter på middag till ära av biskop Philexinos.

Här samlades styrelsen för SOKU, samt utskottsmedlemmar, och en del av ´SOKUs lokalföreningar samt övriga intresserade och man fick chans att ha en frågestund och samtala nmed biskopen. Även SOKUs ordförande Feride Tas höll ett kort tal där hon gratulerade och tackade biskopen så mycket.

Biskop Philexinos Mattias Nayis vigdes till munk den 17 maj 1998, och prästvigdes år 2000. Samma år blev han även utvald som vice rektor för prästseminariet. År 2005 valdes han till rektor och den 7 januari 2007 vigdes han till biskop med ärenamnet Philexnios. Biskop Mattias Nayis har under hela sin barndom och ungdom bott i förorten Norsborg i Botkyrka kommun. Biskop Mattias Nayis utnämndes till vice patriarkalisk sekreterare samt biskop för S:t Ephrem prästseminariet.

Vi tackar biskopen för att han tagit sig tid att sitta och besöka oss, trots sitt fullspäckade shema och ser fram emot nästa besök.

Josef Aslan MU