Det finns inget bättre än ett sommarläger. Detta vet sannerligen SOKU som inledde sommaren 2007 med ett kristet barnläger, det andra barnlägret som SOKU någonsin arrangerat. Detta läger ägde rum i Stockholmslän, helgen mellan den 14-17 juni i Vallentuna. Målgruppen för detta läger var barn mellan åldrarna 10-14 år. Deltagare var barn från SOKUs Stockholmsföreningar.

Torsdag:

Det hela började med att ledarna plockade upp barnen från respektive platser för att sedan köra ut dem till lägerplatsen, där en annan grupp ledare satt ivrigt och inväntade barnen. Samlingen var ca 16.00 men vad vore ett kristet syrianskt läger utan en försening med minst en timme. Efter att barnen anlänt till lägergården höll en av ledarna ett introduktions tal och gick sedan igenom de regler som skall följas under de kommande 4 dagarna. Därefter dukade vi för dagens middag och i samband med middagen läste vi ur den heliga bibel och diskuterade det vi hade läst. Efter att barnen hade lättat på hungern delade vi in dem i de grupper som de skulle sova i. De fick med en rask fart ställa in deras packning i rummen för att vi skulle hinna följa schemat.

Kvällen inleddes ganska försiktigt med lekar för att lära känna varandra lite bättre och lära sig varandras namn. Det visade sig att barnen lärde sig varandras namn förvånansvärt snabbt. För ledarna gick det dock i ett betydligt lugnare tempo. Barnen fick också en hemlig kompis tilldelad som de under helgen skulle vara extra snäll mot. En av ledarna gick sedan igenom några syrianska ord tillsammans med barnen. Tanken var att de skulle använda orden under hela helgen, vilket många också gjorde.

Tiden gick ganska fort den kvällen just för att de var så mycket att gå igenom. Men vi hann med det mesta och det var nu dags för barnen att inta sina sovplatser, för att vila upp sig för den fullspäckade dagen som väntade.

Fredag:

Barnen vaknade halv nio som det var sagt att dem skulle, för klockan nio var det frukost. Innan frukosten bad vi själklart Fader vår och barnen började hugga i. I samband med måltider berättade ledarna en enkel andlig historia som barnen kunde reflektera över, och detta blev en vana. Efter frukosten väntade lite syriansk morgonmotion som verkligen fick igång barnen. Nu när barnen hade piggnat till delades de in i grupper, där varje grupp på söndagen skulle framföra en liten kort teater ur bibeln. Så barnen tillsammans med en ledare fick sitta och planera rollspelet. Det fanns också tid för fritid, då några valde att spela fotboll och andra bara yrade runt i solskenet. Efter lunch väntade mer lek och bland annat en fotbollsturnering, där alla verkligen kämpade. Vi utförde även en värderingsövning, där man fick byta plats om man höll med ett visst påstående, en mycket lärorik och intressant lek.

Senare på eftermiddagen väntade 5-kamp som verkligen uppskattades av barnen. Efter 5 kampen var det dags för korv och marshmallow grillning. Vi gick sedan in för en andlig mysstund med en liten kort men mycket fin meditation som verklingen behövdes efter en dag med mycket lek och rörelse. Vissa av barnen fick själva delta i meditationen och läsa små stycken. Här fick barnen även lära sig en ny bön; ”Gud som haver”, en mycket enkel och fin bön som barnen snabbt lärde sig. Klockan närmade sig halv 11 och det var enligt schemat dags för barnen att lägga sig, observera enligt schemat, detta utövades självklart inte i praktiken.

Lördag:

Barnen vaknade i god tid innan frukosten, ledarna däremot hade det betydligt jobbigare på morgonen. Dagen inleddes som förgående dag med bön, frukost och motion. Efter detta väntade en kort föreläsning av 2 av ledarna som höll en utförligare genomgång av Fader Vår för en djupare förståelse av texten och innebörden. Det fanns även tid att öva på rollspelen innan lunchen serverades. Värt att nämna är att till varje måltid utsågs två matvärdar som hjälpte till att duka fram och plocka bort, barnen var mycket villiga när det gällde detta. Efter tacosbuffén förklarade en ledare innebörden med korstecknet för barnen. Sedan tog alla barnen och ledarna en promenad till en närliggande sjö, där barnen tog ett dopp och njöt av solen.

p> En gästföreläsare hade bjudits in för att hålla ett föredrag vid namn: ” Kompis med Gud”. Ett föredrag som intresserade barnen mycket. På eftermiddagen inleddes en skattjakt som verkligen fick igång barnens tävlingshormoner. Priset var de däremot inte lika belåtna över. Senare på eftermiddagen fick vi besök av Khoury Namatalla från Tensta som berättade för barnen en berättelse ur bibeln. Nu väntade lite fritid för barnen efter en dag med mycket föreläsningar. En mingelkväll väntade med chips godis och diverse snacks, här hade vi också en liten andlig frågestund där barnen fick ställa frågor som de grubblat över. Ledarna fick många fina och intressanta frågor, som de försökte besvara så gott de kunde. Det var nu sängdags och även denna dag hölls inte tiderna, men det ingår väl antar jag i att vara på ett läger.

Söndag

Sista gången vi skulle vakna till ljudet av en skolklocka. Barnen steg upp, ivriga att börja dagen med en frukost. Vi inledde med Fader vår, abun d´bashmayo och Gud som haver.

Efter frukosten var det dags för slutrepetition av rollspelen som barnen hade. Det regnade idag så barnen fick öva inomhus i olika delar av huset. Barnen var engagerade, inte minst ledarna. Vissa ledare borde få pris för sitt engagemang och sin prestation :). Tiden började lida mot sitt slut och alla barn samlades i det stora rummet för att genomföra teaterspelet. Vi hade rollspel som ”David och Goliat”, ”Abraham offrar Isak”, ”Den gode Samarien” och ”Äktenskapsförbryterskan”. Dessa barn är våra framtida skådespelare. De var otroligt duktiga och de förvånade oss, vilken inlevelse! Efter mycket skratt skulle äntligen vinnaren utses och det blev genom applåder. Vi ledare korade den grupp som fick mest applåder, vilket blev – ”Den gode Samarien”.

Barn och ledare gick runt med tomma magar, så det var äntligen dags för lunch. En av ledarna läste ett stycke ur Bibeln, medan alla åt. Detta var alltid uppskattat och det var dessa stunder barnen satt knäpptysta.

Packning och städning väntade oss och alla gick iväg. Avslutningen var något de alla väntade på, dem skulle ju få sina priser! Feride frågade barnen om de hade haft roligt och vad som var det roliga. Barnen i ringen fick svara i tur och ordning medan Susan förberedde priserna. Barnens hemliga kompis avslöjades och de pratade glatt om 5-kampen, fotboll, bibelstunden m.m. Nu var det dags för priserna och alla gick fram för att mottaga sitt pris. Priser delades ut till vinnarna av tipspromenaden och teatern, 5-kampen och fotbollsturnerinen, samt så fick alla med sig en presentpåse, innehållandes Lilla Katekesen, St:Abrahams teater film, soku-godis samt annat smått och gott. Alla fick också en syrianska t-shirt med sig.

Den syrianska hemfärden blev inte så syriansk trots allt, vi kom faktiskt iväg klockan 16.00 och inte en halvtimma senare. Alla barn tog avsked av ledarna och av varandra. Det hade varit fyra fantastiska dagar där barn från Norsborg och Södertälje fick lära känna varandra och skaffa vänner.

Sammanfattat så har det bjudits på mycket skratt och bus under hela helgen med underbara barn och ledare. Förhoppningsvis begav sig barnen hem med lite nya kunskaper inom kristendomen och med många roliga minnen från denna intensiva helg.

Med Guds hjälp och kraft hoppas SOKU kunna hålla denna tradition levande och fortsätta att utföra kristna barnläger runtom i Sverige även i framtiden.

Tack till kanslister, ledarna, kockarna, barnen, SuryoyoSat som filmade lägret och alla andra inblandade!

Bilder från barnlägret kan ni se här.

Ledarna: Zakia & Linda