Söndagen den 10 juni 2007 var det dags att fira S:t Kyriakos kyrkan i Norrköping. Det har gått 5 år sedan den stod färdig för att användas. Detta skulle firas med en lite annorlunda söndagsgudstjänst och lite annat efteråt

Kyrkan

Det var under årsmötet den 29 september 1999 som man beslöt att man skulle köpa upp Brånnestad gården från dåvarande ägarna och bygga en kyrka. Det var den 23 maj 2000 vi fick lov att börja bygga. Under den tiden använde man sig av Brånnestad hus källare som kyrkolokal och flyttade senare upp till Brånnestad hus då församlingen växte. Med mycket arbete och god gemenskap, stod kyrkan, efter 744 dagar (närmare bestämt den 6 juni), klar och användbar. Söndagen den 9 juni 2002 invigdes S:t Kyriakos kyrkan av vår biskop Hans Nåd Mor Dioscoros Benjamin Atas, och Turkiets biskop Hans Nåd Mor Filixinos Yusuf Cetin samt ett flertal präster och munkar.

Prästen

I början av december 1999 vigdes Abuna Josef Dag till präst i S:ta Maria kyrkan, Folkets Park, av Hans Nåd Mor Dioscoros Benjamin Atas. Efter vigningen gav Abuna sig av till S:t Ephrem klostret i Holland där han skulle leva i celibat i 40 dagar. När de 40 dagarna hade passerat återvände Abuna till Sverige för att hälsa på sin familj och släkt för att en än gång åka till Turkiet och studera en längre tid. Abuna studerade i Al Aziz i Turkiet hos sin farbror som är munk. Sedan återvände Abuna till Sverige och har sedan dess varit församlingspräst i S:t Kyriakos, Norrköping.

De fem åren

Under de fem gångna åren har församlingen vuxit från att ha haft ca 40 familjer till 247 familjer. Aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna sker ständigt under årets gång, då man har ett antal styrelser som jobbar för att alla skall trivas och vara med i gemenskapen.

Redan efter predikan satte jubileet igång. Fader Josef höll sitt tal och läste upp en dikt på tre olika språk, om vår kyrka. Strax därefter tackade han kyrkans alla syrelser och personer som arbetar/har arbetat för kyrkan, dessa fick komma fram och tilldelades rosor. Han tackade också alla som på något vis hjälpt till med det minsta lilla och läste upp en dikt till hela församlingen.

Därefter fick Rihan Afrayem från festkommittén ordet, hon tackade fader Josef för att han alltid finns där och för allt han gjort för sin kyrka och församling. Även hon läste en dikt till hans ära. Gudstjänsten fortsatte sedan som vanligt och precis innan alla fick prästens välsignelse, gick kören fram för att framföra ett par hymner med musik till.

Efter att alla hade fått prästens välsignelse var det dags att ta sig in till kyrkans lokal och efter det väntade utställningar, ett antal aktiviteter och en tipspromenad för alla barn utanför kyrkan. Det bjöds också på grillning, tårta och annat snacks.

När priserna delats ut till vinnarna av tipspromenaden så var det inte mycket kvar. Efter lite mingel begav sig alla hemåt. SOKU-Norrköping, St Kyriakos vill först och främst tacka Herren vår Gud, men också alla som har gjort den här dagen möjlig. Vi hoppas att denna gemenskapens dag har burit med sig glädje och kärlek.

”Nu består tron, hoppet och kärleken, dessa tre, men störst av dem är kärleken” (1 Kor 13:13) Bilder kan ni se här.

Georgia Mushe MU